Piroska
-2 °C
5 °C

A CIA megsemmisített csaknem száz kínzásos videofelvételt

2009.03.02. 20:57
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a korábban bevallottnál lényegesen több, 92 olyan videofelvételt semmisített meg, amely terroristagyanús személyek vallatásáról készült, derült ki hétfőn egy New York-i eljárás során.

A felvételek megsemmisítését a szövetségi kormány ügyvédei ismerték el abban a perben, amelyet az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) keresete alapján indítottak; a jogvédő csoport több információt követelt a Bush-kormány vallatási programjairól.

Az igazságügy-minisztérium közlése szerint a CIA olyan 2002-es felvételeket tüntetett el, amelyek "durva vallatásokról" készültek. Két olyan személy vallatását is felvették, akik később azt állították, hogy vízbefojtásos módszerrel akarták őket szóra bírni. A CIA feltehetően több száz órányi videóanyagot semmisített meg.

"A nagy számú videószalag megsemmisítése megerősíti azt, hogy az ügynökség módszeresen igyekezett elrejteni a bizonyítékokat törvényellenes vallatásokról" - mondta Amrit Singh az ACLU képviseletében.

A vallatásokról készült felvételek ügye már Zacarias Moussaoui perében vitás kérdéssé vált; a francia férfit a 2001. szeptember 11-i New York elleni terrorcselekményekben való bűnrészességért 2006. májusában életfogytiglani börtönre ítélték (ő lett volna a 20. merénylő, akinek egy ötödik eltérített utasszállító repülőgépet kellett volna a Fehér Háznak irányítania). Az eljárás során az ügyészek azt állították, nincsenek felvételek, a per után viszont közölték, mégis készült két video- és egy hangfelvétel.

A The New York Times 2007 decemberében cikket jelentetett meg arról, hogy a CIA 2002-ben videóra vette terroristagyanús személyek kihallgatását, majd a felvételeket, amelyeken "kemény vallatási módszereket" alkalmaztak, 2005-ben megsemmisítették. A videókat akkor semmisítették meg, amikor a washingtoni kongresszus az ügynökség titkos őrizetbe vételi programja körül vizsgálódott - írta az újság, megjegyezve, hogy a CIA információkat titkolhatott el a törvényhozás és a bíróságok elől is.

A szalagok megsemmisítését a Human Rights Watch jogvédő csoport bűncselekménynek nevezte. Michael Hayden, a CIA akkori igazgatója azzal védekezett: a szalagok megsemmisítéséről "az ügynökségen belül" döntöttek, mivel meg akarták védeni a kihallgatást végző tiszteket, és mert a felvételeknek már nem volt hírszerzési értékük. Hayden magyarázata szerint ha a szalagokat valaki kiszivárogtatta volna, fény derült volna a kihallgató tisztek személyazonosságára, miáltal ők és családjuk veszélybe kerülhettek volna, az al-Kaida és követői bosszút esküdhettek volna ellenük.

Hayden akkor azt közölte, "új technikákra volt szükség", hogy szóra bírják a terrorgyanús foglyokat, s ezek a technikák "törvényesek, biztonságosak és hatékonyak" voltak. Mint kifejtette, a CIA kihallgatási programja értékes volt, hiszen segítségével terrorista akciókat előztek meg és emberéleteket mentettek meg.

Eric Holder igazságügy-miniszter hétfőn Washingtonban kijelentette: a vízbe fojtásos vallatás a kínzás egy formája, amelyet az Obama-kormány soha nem alkalmazna.