Leváltották a kubai külügyi és a gazdasági minisztert

2009.03.02. 22:01
Raúl Castro kubai elnök és miniszterelnök hétfőn alaposan átalakította kormányzatát, amelyből nagyon ismert személyek is kikerültek, mint például az eddigi külügyminiszter, a gazdasági miniszter, és az elnök kabinetfőnöke.

A kubai Államtanács (államelnökség) hétfői bejelentése szerint a legfelső kormányzati szinten tucatnyi helyén lesz változás. A cseréket azzal indokolták, hogy így a kormány "szilárdabb lesz és jobban fog működni".

Felmentették tisztségéből Raúl Castro kabinetfőnökét, hivatalos néven a minisztertanács titkárát, Carlos Lage Dávilát, aki azonban továbbra is az államfő egyik helyettese marad. Felipe Pérez Roque külügyminiszter posztját az egyik miniszterhelyettes, Bruno Rodríguez Parrilla veszi át. José Luis Rodríguez García gazdasági-tervezési miniszter és minisztertanácsi alelnök mindkét megbízatása Mariano Murillo eddigi belkereskedelmi miniszterhez kerül.

Összevonják a külkereskedelmi és a külföldi beruházási és gazdasági együttműködési minisztériumot, a tárcát Rodrigo Malmierca vezeti. Ugyancsak egyesítik az élelmiszeripari és a halászati minisztériumot, amelynek élére María Concepción Gonzálezt, a kommunista párt titkárságnak korábbi tagját nevezték ki. A tudományos, technológiai és környezetvédelmi minisztériumot José Miyar Barrueco, az Államtanács eddigi titkára vezeti majd. Változások vannak a pénzügyi, a belkereskedelmi, a munkaügyi és a kohászati tárcánál is.

Raúl Castro új kabinetfőnöke José Amado Ricardo Guerra tábornok lesz. A kabinetfőnök látja el a gyakorlatban a miniszterelnöki feladatokat.

A változásokról kiadott hivatalos közlemény emlékeztet arra, hogy Raúl Castro tavaly februárban, az állam vezetésének hivatalos és végleges átvételekor beígérte a kormány karcsúsítását és hatékonyabbá tételét.