Auguszta
-3 °C
2 °C

Karadzsics még mindig hallgat bűnösségéről

2009.03.03. 17:26
Továbbra sem nyilatkozott bűnösségéről a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsics, akinek a vádirat módosítása miatt kellett volna állást foglalnia. A boszniai szerbek egykori vezetője szerint a hágai törvényszék nem jogosult ügyének elbírálására.

Ezúttal sem nyilatkozott bűnösségéről Radovan Karadzsics, a boszniai szerbek háborús bűnökkel vádolt egykori vezetője a Nemzetközi Törvényszék előtt, de az ENSZ-testület bírái az ilyenkor szokásos eljárásnak megfelelően ezt úgy könyvelték el, mintha ártatlannak vallotta volna magát. Az egykori boszniai vezető keddi megjelenése mindössze néhány mondat erejéig tartott.

A boszniai háború politikai főbűnösének tartott Karadzsicsnak keddi újabb előzetes meghallgatásán azért kellett volna állást foglalnia, mert az ügyészek módosították az ellene szóló vádiratot. Ám ő ismételten csak azt közölte, hogy a hágai székhelyű törvényszék nem jogosult ügyének elbírálására.

Vádiratát az ügyészek annak érdekében módosították, hogy gyorsítsák a majdani eljárást. A törvényszék szeretné elkerülni, hogy Slobodan Milosevics volt jugoszláv államfő esete megismétlődjék. Milosevics ugyanis elhunyt börtönében, mielőtt a törvényszék igazságot szolgáltathatott volna.

A módosított vádirat mindazonáltal megtartotta a legfőbb vádakat, köztük a népirtást. Karadzsicsnak a százezer halottat és 2,2 millió menekültet maga után hagyó 1992-1995-ös boszniai háborúban játszott politikai és katonai vezető szerepéért kell felelnie, beleértve a második világháború utáni legszörnyűbb európai hadműveletet, a srebrenicai tömegmészárlást.

A tavaly nyáron elfogott, 63 éves Karadzsics most hetedszer jelent meg perének kezdete előtt a törvényszéken, de eddig még egyszer sem beszélt arról, hogy bűnösnek tartja-e magát.

A per időpontjáról egyelőre még nem döntöttek.