Eleonóra
-1 °C
2 °C

Gyöngítenék a katolikus egyház befolyását

2009.03.06. 08:57 Módosítva: 2009-03-06 08:59:15
Az egyházból való kilépésre szólítja fel a római katolikusnak keresztelt, ám vallásukat nem gyakorló, az egyház politikai elképzeléseivel ellentétes nézeteket valló embereket az az argentin ateisták és feministák által vezetett mozgalom, melynek célja a katolikus egyház politikai befolyásának meggyöngítése.

Hitük és az egyház elhagyására buzdítják az argentin katolikusokat: a "No en Mi Nombre", azaz "ne az én nevenbem" elnevezésű internetes kampány - melyet más néven kollektív hitelhagyásnak is neveznek - arra kéri a csupán névlegesen katolikus vallású embereket, hogy írjanak annak a püspökségnek, ahol korábban megkeresztelték őket, és kérjék hitük elhagyásának hivatalos megerősítését. Habár Latin-Amerikában él a római katolikus vallású emberek majdnem fele, sokan közülük egyáltalán nem gyakorolják a vallásukat.

"Az egyház minden katolikusnak keresztelt embert számon tart, és ezekre az adatokra támaszkodva igyekszik politikai befolyást szerezni. Ezért próbáljuk tehát felhívni a figyelmet annak fontosságára, hogy sokan a vallásuk elhagyása mellett döntsenek" - mondta a mozgalomban részt vevő Ariel Bellino, aki egy ateista csoport tagja, és korábban maga is katolikus volt.

Március 2-án, a kampány elindításának első napján máris 200 ember csatlakozott az apostasiacolectiva.org internetes címen futó kezdeményezéshez, a következő napon pedig újabb 500 emberrel bővült a hitelhagyók tábora. Ariel Bellino szerint, volt már hasonló megmozdulás Chilében és Spanyolországban is, ahol a baloldali mozgalmak mindig is rossz szemmel nézték a katolikus egyház politikai és kulturális befolyását.

A római katolikus egyházban a hitelhagyás a katolikus vallástól való teljes elszakadást jelenti. Egy 2008-ban készült állami felmérés szerint, Argentína 40 milliós népességének több mint háromnegyede vallja magát katolikus vallásúnak. Ám ezeknek az embereknek csupán 20 százaléka vesz részt rendszeresen istentiszteleteken. Az ország liberális szellemű társadalmi többsége nem ért egyet az egyház azon tételeivel, amelyek a születésszabályozásra, a házasság előtti testi önmegtartóztatásra és a homoszexualitásra vonatkoznak.