Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

A Valódi IRA vállalta az észak-írországi merényletet

2009.03.08. 21:26
Egy dublini újságot hívott fel a Valódi IRA nevű szervezet, hogy bejelentse, emberei hajtották végre a szombat éjszakai támadást, melyben két brit katona meghalt, további két katona, illetve két civil megsérült.

Az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egy magát Valódi IRA-nak nevező szakadár csoportja magára vállalta vasárnap azt a támadást, amelyet egy észak-írországi brit kaszárnya ellen hajtottak végre szombat éjjel.

A Belfasttól 26 kilométerre lévő massereenei laktanya kapujában két katona halt meg a golyózáporban szombat éjjel, két másik és két civil pedig megsebesült. Az egyik sebesült állapota válságos.

A Valódi IRA a Sky jelentése szerint egy dublini újságnál, a The Sunday Tribune-nál jelentkezett, hogy közölje, emberei hajtották végre az akciót. A telefonáló használta azt a kódot, amely alátámasztja az ilyen hívások valódiságát. A két civil megsérülése miatt egyáltalán nem mentegetőzött, azt mondta, hogy ők is "a brit korona kollaboránsai". Azt is mondta, a közeli napokban több részletet is elárulnak.

A két civil sérült pizzafutárok voltak, a két halálos áldozat pedig, mindketten a húszas éveikben járó katonák, a jövő héten utaztak volna afganisztáni szolgálatra, írja a BBC.

A magát Valódi IRA-nak nevező csoport 1997-ben alakult, és szembehelyezkedett az észak-írországi a megbékélési folyamattal. Ez a csoport követte el 1998. augusztus 15-én a 29 éves konfliktus legvéresebb merényletét: Omaghban 29 embert öltek meg.

Sir Hugh Orde, az északír rendőrség főparancsnoka két napja tett közzé figyelmeztetést arról, hogy az utóbbi időben jelentős mértékben erősödött ezeknek a szélsőséges csoportoknak a tevékenysége, és komoly a kockázata egy közeljövőbeni terrorcselekménynek. Sir Hugh kérte, hogy a brit hadsereg vezényelje a tartományba különleges felderítő ezredének alakulatait.

A terrorveszély erősödését jelezte, hogy néhány hete egy autóba rejtett, 180 kilogrammos pokolgépet találtak és hatástalanítottak a tűzszerészek egy észak-írországi kisvárosban.

Észak-Írországban több mint tíz éve tűzszünet, két éve pedig hivatalosan is béke honol.

A legnagyobb ulsteri britellenes katolikus milícia, az IRA három évtizedes terrorhadjáratát - amelyben háromezren haltak meg, köztük hétszáz brit katona - az 1998-as, történelmi jelentőségű nagypénteki rendezési egyezség zárta le.

A rendezési folyamat azonban az 1998-as egyezmény után is még csaknem egy évtizedig zajlott. A tényleges áttörés 2007-ben történt, amikor az IRA leszerelte fegyverzetét, és bejelentette, hogy a továbbiakban lemond az erőszak alkalmazásáról.