Lazul a szorítás Kuba körül

2009.03.11. 08:49
A kubai származású amerikaiak évente egyszer elutazhatnak a szigetországba, és több pénzt küldhetnek haza a rokonaiknak. Bush idején háromévente utazhatott amerikai állampolgár két hétre Kubába, és csak a családtagjaihoz.

Megszüntette kedden az amerikai szenátus a megszorításokat a Kubával fenntartott kapcsolatokban, amiket még a Bush-kormány rendelt el. A képviselőház már múlt hónapban megszavazta a törvényjavaslatot.

A tilalmak feloldása azt jelenti, hogy a kubai származású amerikaiak évente egyszer elutazhatnak a szigetországba, és több pénzt küldhetnek haza a rokonaiknak. Megkönnyítették a gyógyszerek és az élelmiszerek küldését is.

A javaslatot két kubai-amerikai szenátor terjesztette elő, miután biztosítékokat kaptak az Obama-kormánytól arra, hogy a könnyítések nem vezetnek a 47 éve fennálló Kuba-ellenes kereskedelmi embargó teljes eltörléséhez. Az előző elnök, George Bush idején háromévente utazhatott amerikai állampolgár két hétre Kubába, és csak a családtagjaihoz.

Barack Obama amerikai elnök, aki már jelezte, hogy alá fogja írni a törvényt, közölte: egyetért az embargó fenntartásával, amelyet csak akkor oldana fel, ha a havannai kormány jelentős változtatásokat léptetne életbe, például demokratikus választásokat tartana. Az elnök azt mondta, hogy párbeszédet akar a kubai vezetőkkel. Raul Castro kubai elnök ugyancsak közölte, hogy kész a párbeszédre, és nincsenek előzetes feltételei.