Amália
17 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Feltörték a szlovák elnökjelöltek honlapjait

2009.03.12. 11:42 Módosítva: 2009.03.12. 11:59
Iveta Radicová honlapjára azt írták, hogy az elnök csak egy hatalom nélküli báb, Gasparovic oldalát pedig azzal egészítették, hogy csak a magas fizetés miatt indul újra a választásokon.

Hackerek törték fel a közelgő szlovák elnökválasztás legfőbb jelöltjeinek honlapjait, és megpróbálták őket nevetségessé tenni - közölte csütörtökön a szlovák média.

Hétfőn a parlamenten kívüli Szabad Fórum elnökének, Zuzana Martinákovának a portálját törték fel, majd másnap az újraválasztásért induló Ivan Gasparovic weboldalát. Végül feltörték Gasparovic legnagyobb ellenfelének, Iveta Radicovának a honlapját is.

A hackerek Radicová személyes bemutatkozóját azzal egészítették ki, hogy csak azért indul az elnökválasztáson, mert az SDKU-DS vezetője, Mikulas Dzurinda meg akart szabadulni tőle. "Minden szlovák állampolgár tisztában van azzal, hogy az elnök csak egy hatalom nélküli báb" - szúrták be Radicová bemutatkozójába, a cas.sk hírportál szerint.

Gasparovic oldalát azzal toldották meg, hogy mindenekelőtt a magas fizetés miatt jelölteti magát újra, és nincs kedve nyugdíjba menni. Ezen kívül a szociáldemokrata kormányfő, Robert Fico bábjaként állították be az elnököt. Martináková, a Szabad Fórum elnökének oldalán a kalózok azzal tréfálkoztak, hogy a politikus visszavonja jelöltségét.

Az érintettek közölték, lépéseket tesznek annak érdekében, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő a jövőben. Gasparovic szóvivője bejelentette, hogy megerősítették a weboldal biztonságát. Martináková büntetőjogi feljelentést fontolgat.

A szlovák elnökválasztást március 21-én tartják közvetlen szavazással. Amennyiben szükség lesz második fordulóra, arra két héttel később, április 4-én kerül sor. A közvéleménykutatások Gasparovicnak adnak legnagyobb esélyt a győzelemre.