Ágnes
-1 °C
2 °C

Tüntetések Moszkvában, külföldieket is előállítottak

2009.03.12. 21:01
A Másik Oroszország ellenzéki koalíció és több más ellenzéki szervezet tüntetéseket rendezett csütörtökön Moszkvában. Az egyik demonstráción este előállítottak néhány embert, köztük több külföldi újságírót is, később azonban elengedték őket.

Az esti tüntetés néhány száz résztvevője "Más Oroszország kell" jelszóval a belvárosban metróra szállt, majd pár megállóval arrébb, a Proszpekt Mira állomásnál kiszállt, s az utat elzárva egy onnan néhány száz méterre lévő térig vonult, ahol szétoszlott.

A parlamenten kívüli ellenzék szervezetei az Egyet nem értés Napjává minősítették a csütörtököt, s Moszkván kívül Szentpéterváron, Nyizsnyij Novgorodban, Krasznojarszkban, Jekatyerinburgban és Irkutszkban szerveztek megmozdulásokat, amelyeket a hatóságok nem engedélyeztek.

A tüntetéseken szintén részt vevő, nemrég alakult Szolidaritás koalíció egyik tagja kijelentette: az ellenzék céljai változatlanok: a kormány távozásán kívül tisztességes választásokat követelnek.

Moszkvában a hatóságok előre bejelentették, hogy nem engedik megbontani a rendet nem engedélyezett tüntetésekkel, s a várható megmozdulásokra 4000 rendőrt és belügyi kommandóst rendeltek ki.