Irán tetteket vár Obamától

2009.03.20. 16:51 Módosítva: 2009.03.20. 17:05
Irán is szeretne túllépni a két ország közötti ellenségeskedésen, azonban a szavakon túl tetteket várnak Barack Obama amerikai elnöktől. Obama a perzsa újév alkalmából ígért nyitottabb hozzáállást Teheránnak, az EU-vezetők üdvözölték a kezdeményezést.

Teherán egyelőre visszafogottan reagált Barack Obama amerikai elnök videóüzenetére, amelyben nyitottabb hozzáállást ígért Iránnak. A perzsa újév alkalmából küldött üzenete szerint fenyegetésekkel semmit sem lehet elérni, Irán se megy sokra a fegyverkezéssel.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök egyik tanácsadója elmondta, hogy Irán is szeretne túllépni az ellenségeskedésen. Hozzátette ugyanakkor, hogy tetteket várnak Washingtontól, nem pusztán szavakat. "Az Egyesült Államoknak el kell ismernie és helyre kell hoznia múltbeli hibáit ahhoz, hogy Teherán és Washington félre tudja tenni a két ország közötti nézeteltéréseket" - mondta.

Az Egyesült Államok múltbeli hibái között említette a Mohammed Moszadek vezette iráni nacionalista kormány elleni államcsínyben játszott amerikai szerepet, illetve az Iránnal szembeni gazdasági szankciókat. Azt is leszögezte, hogy a két ország közti nézeteltéréseket addig nem lehet rendezni, amíg Washington továbbra is vakon támogatja Izrael.

Az EU-tagországok vezetői üdvözlik a nyitást

Az Európai Unió azt reméli, hogy új fejezet nyílik az amerikai-iráni kapcsolatokban, miután Barack Obama amerikai elnök békejobbot nyújtott Irán vezetőinek.

"Remélem, hogy Irán intelligens módon reagál majd rá" - mondta Javier Solana, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken az amerikai elnök videóüzenetéről. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a Nyugatnak még rendeznie kell az iráni atomprogram miatt dúló vitát Teheránnal.

Az EU-tagországok vezetőinek brüsszeli csúcstalálkoza után az állam- és kormányfők közül is többen üdvözölték a kezdeményezést. Angela Merkel német kancellár szerint az üzenet pontosan azt foglalja magában, amit az európai országok is régóta akartak, vagyis hogy ajánlatot tegyenek Iránnak. Nicolas Sarkozy francia elnök jó hírnek nevezte a bejelentést, ami szerinte új amerikai hozzáállást jelent a két ország viszonyában.