Gerzson
-3 °C
2 °C

Forrongás Izrael legnagyobb arab városában

2009.03.24. 12:16 Módosítva: 2009-03-24 15:16:23
Izrael legnagyobb arabok lakta városában több ezer rendőr akadályozta meg, hogy komolyabb összecsapások alakuljanak ki. A több száz tüntető egy szélsőjobboldali felvonulás ellen vonult utcára, a résztvevőket és a rendőröket is kövekkel dobálták meg.

Háromezer rendőrt vezényeltek kedden Izrael egyik legnagyobb arabok lakta városába, Umm-el-Fahmba, ahol tüntetők százai tiltakoztak egy szélsőjobboldali izraeli csoport felvonulása ellen.

Az arab tüntetők, akik a város bejáratánál gyűltek össze, hogy elállják a szélsőséges zsidó felvonulók útját, kövekkel hajigálják megmozdulás résztvevőit és a helyszínre kivezényelt rendfenntartókat.

A rendőrség vízágyú, könnygáz, illetve hang- és fénygránátok bevetésével akadályozta meg a komolyabb incidenseket, közölte Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő. Tizenhat rendőr megsebesült az összetűzésekben, és a hatóságok tíz tüntetőt őrizetbe vettek. A város polgármester-helyettese elmondta, hogy a tiltakozók közül is 15-en könnyebben megsebesültek.

A rendőrség korábban már többször megakadályozta az izraeli szélsőjobboldal megmozdulását, amelynek élén Bárúk Marzel, Itamar Ben-Gvir és Miháel Ben-Ari ultranacionalista zsidó aktivisták állnak. A legfelsőbb bíróság határozatának értelmében azonban múlt héten a rendőrség többszöri ellenvetése mellett végül engedélyezték a felvonulást.

A résztvevők az arabok lakta Umm-el-Fahm külvárosában akarnak végigmasírozni a zsidó állam zászlóit lobogtatva. A felvonulók arra hivatkoznak, hogy ehhez Izrael egész területén joguk van.

A város lakosai azonban provokációnak és a radikális erők felbujtásának tartják a tervezett felvonulást, ezért megpróbálták lezárni a településre vezető utakat, és feltartóztatni a menetet.