SNS: A magyar média nyomja Radicovát

2009.03.25. 18:02 Módosítva: 2009.03.25. 18:12
Ján Slota pártja szerint a magyar média is támogatja Iveta Radicová ellenzéki szlovák államfőjelöltet, amit ők elleneznek. Radicová szerint a külföldi érdeklődés annak is szól, hogy megválasztása esetén az első nő lehet a szlovák állam élén.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) azzal vádolta meg Iveta Radicová ellenzéki szlovák államfőjelöltet, hogy kampányát a határon túlról a magyar elektronikus média is támogatja. "Nem tarjuk normálisnak, hogy Radicová asszony helyett a szomszédos ország elektronikus médiája csinálja a kampányt" - jelentette ki szerdai sajtóértekezletén Pozsonyban Anna Belousovová, az SNS első alelnöke.

Iveta Radicová visszautasította a bírálatot. "A Cseh Köztársaságból is érdeklődnek, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Ausztriából is voltak itt újságírók. Számos médium ír rólam, aminek én természetesen örülök" - fejtette ki az államfőjelölt. Szerinte azért foglalkoznak vele a külföldi médiumok, mert megválasztása esetén egy nő lehet Szlovákia új elnöke.

Csehszlovákiáig nyúlnak vissza

"Radicová azok közé tartozott, akik veszélyesnek minősítették az önálló szlovák állam megalakulását, ezért jelölését egy olyan állam elnöki tisztségébe, amelyet ő nem akart, erkölcstelennek tartom" - szögezte le további sajtótájékoztatóján Belousovová. Szerinte ebben a kérdésben Radicová hazudik a szlovák közvéleménynek.

Az ellenzéki államfőjelölt szerint egészen az 1992-es csehszlovákiai parlamenti választásig a szlovákiai pártok - kivéve az SNS-t - mind azt keresték, hogyan lehetne fenntartani a közös cseh-szlovák államot, Csehszlovákiát.

Az akkori választási kampányban a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom, tehát Vladimír Meciar és Ivan Gasparovic is, még a közös állam fenntartása mellett szálltak síkra. Radicová állítása szerint ő akkoriban azt követelte, hogy Csehszlovákia esetleges felosztásáról népszavazás döntsön. "Álláspontom ebben a kérdésben tehát következetes" - jegyezte meg.