April Foley kitüntetés nélkül távozik

2009.04.01. 07:38
A rendszerváltás óta először fordul elő, hogy kitüntetés nélkül távozik Budapestről egy amerikai nagykövet, írja a Népszabadság. A kormányzat vélhetően így reagál arra, hogy April Foley inkább az ellenzékkel szimpatizált.

Üres kézzel távozik Budapestről April Foley amerikai nagykövet, írja a Népszabadság. A diplomata asszony a múlt héten járt búcsúlátogatáson Sólyom László köztársasági elnöknél, de az eddigi szokásoktól eltérően az államfő nem nyújtott át neki semmilyen állami kitüntetést. Foley így az első amerikai nagykövet a rendszerváltás óta, akinek munkáját "nem díjazta" a magyar kormányzat.

Magyarországon nincs általános szabály arra nézve, hogy a távozó nagyköveteknek kitüntetés járna, de a kiemelkedő érdemeket szerzett diplomaták általában kapnak valamit - értesült külügyi forrásból a lap.

A Köztársasági Elnöki Hivatal kimutatásából kiderül, hogy a rendszerváltás utáni összes amerikai nagykövet, Charles Thomas (1990-94), Donald Blinken (1994-97), Peter Tufo (1997-2001) és Nancy Goodman Brinken (2001-2003) is megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjét vagy (ha kiemelkedően teljesített), akkor a Középkeresztet a csillaggal.