Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elítélték, mert árpádsávos zászlóval masírozott

2009.04.01. 14:53 Módosítva: 2009-04-01 14:53:45
Tíz hónapos - két évre felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélték Kelet-Szlovákiában a magyarországi Nemzeti Őrsereg egyik tagját "az alapvető emberi szabadságjogok korlátozására irányuló tevékenység támogatásáért és népszerűsítéséért" - közölte szerdán a kassai rendőrség.

A 41 éves magyar állampolgár azzal sértette meg a szlovákiai törvényeket, hogy a Nemzeti Őrsereg árpádsávos zászlajával vett részt vasárnap Borsiban a Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem születésének 333. évfordulója alkalmával megrendezett ünnepségen.

A magyar férfit a szlovák rendőrség - miután figyelmeztette, hogy cselekedete törvénysértő - előzetes letartóztatásba helyezte, vádat emelt ellene, majd kedden gyorsított eljárásban elítélték.

"Tavaly, november 8-án, Királyhelmecen a Magyar Köztársaság 28 polgára ellen emeltünk vádat az alapvető emberi szabadságjogok korlátozására irányuló tevékenység támogatásáért és népszerűsítéséért. Öt hónap sem telt el, máris újabb esetünk van, ezúttal Borsiban" - nyilatkozott újságíróknak Juraj Bukus, a kassai regionális rendőrség igazgatója.

"A Nemzeti Őrsereg mozgalom nyilvánosan vállalja a nemzeti szocializmus, tehát a nácizmus magyar változatát, az úgynevezett hungarizmust, és megkérdőjelezi a környező országok, Szlovákia, Románia, Ukrajna és Szerbia területi integritását" - jelentette ki Bukus.

A rendőrök szerint a most elítélt G. András a Nemzeti Őrsereg királyhelmeci akciójában is részt vett. Őrizetbe vételekor nem tanúsított ellenállást. A királyhelmeci esettel kapcsolatban szlovák források szerint 28 magyar állampolgár ellen folyik büntetőeljárás. Az ügy még nincs lezárva, s a szlovák hatóságok a magyaroktól kértek jogi segítséget.