Fidel Castro besegítene Obamának

2009.04.08. 12:46
A jelenlegi és a korábbi kubai elnökkel is találkozó amerikai kongresszusi delegáció ötnapos havannai látogatása újabb lépcsőfokot jelenthet a Kuba és az Egyesült Államok közötti viszony javításában. A betegsége óta nyilvánosan nem mutatkozó 82 éves Fidel Castro a kapcsolatok rendezése érdekében felajánlotta segítségét Barack Obamának, mondták a demokrata politikusok.

Az amerikai kongresszus három tagja kedden találkozott Fidel Castro volt kubai elnökkel, aki a két ország viszonyának javítása érdekében felajánlotta segítségét Barack Obama amerikai elnöknek. Az összesen héttagú delegáció azért érkezett Kubába, hogy az Egyesült Államok és a szigetország kapcsolatainak javításáról tárgyaljon. A küldöttség hétfőn Raúl Castróval beszélt, aki elmondta, hogy kész a párbeszédre Washingtonnal.

A BBC elemzői szerint a találkozó egy újabb lépcsőfokot jelent a Kuba és az Egyesült Államok közötti feszültség feloldásában.

"A szemünkbe nézett, és megkérdezte: Hogyan segíthetnénk (mi kubaiak) Obama elnöknek?" - mondta Laura Richardson képviselőnő, miután találkozott Fidel Castróval. "Természetesen a betegségét nem lehet figyelmen kívül hagyni, de azt hiszem egyetérthetünk abban, hogy nagyon egészségesnek és energikusnak tűnt" - tette hozzá Barbara Lee, a demokrata kongresszusi képviselőkből álló delegációt vezető képviselőnő.

A most 82 éves exelnök 2006-ban többször is hasüregi műtéten esett át, és 2008 elején hivatalosan is átadta a hatalmat öccsének, Raúlnak.

Az elmúlt hetekben nagyon közeledett egymáshoz Havanna és Washington. Fidel Castro azt írta hétfőn megjelent cikkében, hogy Kuba nem fél tárgyalni az Egyesült Államokkal, és fennmaradása érdekében nincs szüksége a konfrontációra.

Az amerikai kongresszus pedig március 10-én már megszüntetett olyan korábbi megszorításokat, amelyeket még a Bush-kormányzat rendelt el. A tilalmak feloldása alapján a kubai származású amerikaiak évente egyszer elutazhatnak a szigetországba, és több pénzt küldhetnek haza a rokonaiknak. Megkönnyítették a gyógyszerek és az élelmiszerek küldését is.

Ugyanakkor a lassan ötven éve fennálló Kuba-ellenes kereskedelmi embargó teljes eltörlése továbbra sem várható.