Tisztogatással vádolják a koszovói albánokat

2009.04.09. 11:50 Módosítva: 2009.04.09. 11:50
A koszovói háború alatt és után is több ezer civilt rabolt el, és vert össze a Koszovói Felszabadítási Hadsereg, amely koszovói szerbeket, albánokat és romákat is összevert, állítják a BBC brit hírtelevíziónak névtelenül nyilatkozó áldozatok. A szervezetet korábban vezető Thaci koszovói miniszterelnök tagadja a vádakat.
Hashim Thaci
Hashim Thaci

A Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) a koszovói háború alatt és után is civileket rabolt el Koszovóban, akiket aztán katonai megvertek, vagy egyes esetekben meg is öltek, derül ki a BBC egyik vizsgálatából. Koszovói szerbek, albánok és romák is vannak a kétezer eltűnt között, mondták névtelen források a brit televíziónak.

Hashim Thaci koszovói miniszterelnök, aki korábban az UCK egyik vezetője volt, visszautasította a vádakat. Hozzátette, hogy tisztában van vele, egyesek a háború után visszaéltek az UCK egyenruhájával. Azonban szerinte csak elvéteve fordultak elő visszaélések, és az UCK elhatárolta magát a tettesektől.

A BBC News munkatársainak nyilatkozók azt állították, hogy az Albániába hurcolt emberek egy részét a szerveikért ölték meg, az ENSZ nyomozása során összegyűjtött bizonyítékokat viszont megsemmisítette a háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi bíróság.

Szerbeket, albánokat és romákat is elraboltak

Az UCK egyik áldozata, egy Kukes település közelében fogvatartott koszovói albán névtelenül nyilatkozott a BBC-nek, a családja szerint ugyanis veszélyben az élete. "Bejöttek a szobákba, és ötös vagy hatos csoportokban kifaggattak minket, amihez késeket, pisztolyokat és gépfegyvereket is bevetettek" - mondta.

Vallomása azt is megerősítette, hogy különböző etnikumú rabokat, köztük szerbeket is fogvatartottak az UCK táborában. "Amikor valakit kezelésbe vettek, akkor mindig a saját nyelvén kiáltozta, hogy 'Ó, anyám'. Éjszaka csend volt, ezért mindig hallani lehetett a sikoltozásukat, miközben összeverték őket" - mondta.

kukes uck

Egy Koszovó nyugati részén élő Brankica Antic nevű nő elmondta, hogy a férjét, egy koszovói szerbet hat héttel a háború vége után, 1999. júliusában rabolták el Prizrenből az UCK egyenruhájába öltözött férfiak. Akkor már a NATO békefenntartói vették át a terület felett az irányítást. A BBC szerint összesen 400 koszovói szerbet raboltak el a háború végén, az asszony reménykedik benne, hogy a férfje még élve előkerülhet.

A brit televíziónak Kukes lakói közül többen azt mondták, hogy az UCK emberei a fogvatartottak közül legalább 18 rabot megöltek, őket állítólag a helyi temetőben földelték el.