Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tisztogatással vádolják a koszovói albánokat

2009.04.09. 11:50 Módosítva: 2009-04-09 11:50:55
A koszovói háború alatt és után is több ezer civilt rabolt el, és vert össze a Koszovói Felszabadítási Hadsereg, amely koszovói szerbeket, albánokat és romákat is összevert, állítják a BBC brit hírtelevíziónak névtelenül nyilatkozó áldozatok. A szervezetet korábban vezető Thaci koszovói miniszterelnök tagadja a vádakat.
Hashim Thaci
Hashim Thaci

A Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) a koszovói háború alatt és után is civileket rabolt el Koszovóban, akiket aztán katonai megvertek, vagy egyes esetekben meg is öltek, derül ki a BBC egyik vizsgálatából. Koszovói szerbek, albánok és romák is vannak a kétezer eltűnt között, mondták névtelen források a brit televíziónak.

Hashim Thaci koszovói miniszterelnök, aki korábban az UCK egyik vezetője volt, visszautasította a vádakat. Hozzátette, hogy tisztában van vele, egyesek a háború után visszaéltek az UCK egyenruhájával. Azonban szerinte csak elvéteve fordultak elő visszaélések, és az UCK elhatárolta magát a tettesektől.

A BBC News munkatársainak nyilatkozók azt állították, hogy az Albániába hurcolt emberek egy részét a szerveikért ölték meg, az ENSZ nyomozása során összegyűjtött bizonyítékokat viszont megsemmisítette a háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi bíróság.

Szerbeket, albánokat és romákat is elraboltak

Az UCK egyik áldozata, egy Kukes település közelében fogvatartott koszovói albán névtelenül nyilatkozott a BBC-nek, a családja szerint ugyanis veszélyben az élete. "Bejöttek a szobákba, és ötös vagy hatos csoportokban kifaggattak minket, amihez késeket, pisztolyokat és gépfegyvereket is bevetettek" - mondta.

Vallomása azt is megerősítette, hogy különböző etnikumú rabokat, köztük szerbeket is fogvatartottak az UCK táborában. "Amikor valakit kezelésbe vettek, akkor mindig a saját nyelvén kiáltozta, hogy 'Ó, anyám'. Éjszaka csend volt, ezért mindig hallani lehetett a sikoltozásukat, miközben összeverték őket" - mondta.

kukes uck

Egy Koszovó nyugati részén élő Brankica Antic nevű nő elmondta, hogy a férjét, egy koszovói szerbet hat héttel a háború vége után, 1999. júliusában rabolták el Prizrenből az UCK egyenruhájába öltözött férfiak. Akkor már a NATO békefenntartói vették át a terület felett az irányítást. A BBC szerint összesen 400 koszovói szerbet raboltak el a háború végén, az asszony reménykedik benne, hogy a férfje még élve előkerülhet.

A brit televíziónak Kukes lakói közül többen azt mondták, hogy az UCK emberei a fogvatartottak közül legalább 18 rabot megöltek, őket állítólag a helyi temetőben földelték el.