Voronin a szavazatok újraszámlálását kéri

2009.04.10. 20:04
Vladimir Voronin elnök pénteken felkérte a moldovai alkotmánybíróságot, hogy rendelje el a parlamenti választások voksainak teljes újraszámlálását az ország stabilitásának helyreállítása érdekében, és kijelentette, hogy "bizonyítékok" vannak arra, hogy románok is részt vettek a választások utáni zavargásokban.

Chisinauban péntek délben nyugalom volt, a délelőtt 10 órára meghirdetett tüntetést az ellenzék nem tartotta meg, csupán néhány tucatnyian gyűltek össze a kormány székhelye előtt. Az újabb demonstrációra, amelyet az egyik ellenzéki pártot vezető főpolgármester engedélyezett, a főváros központi terén került volna sor, ahol a kormány és a közszolgálati televízió székháza is áll.

A moldovai ellenzék vitatja a vasárnap megtartott választások eredményét, a fővárosban kedden zavargásokba torkollott az ellenzéki pártok által meghirdetett tüntetés. Körülbelül 200 embert őrizetbe vettek.

"Annak a pártnak az elnökeként, amely kétségkívül győzött a méltányos és demokratikus versengésben, azzal a kéréssel fordulok az alkotmánybírósághoz, hogy hozzon egyértelmű döntést az április 5-i parlamenti választásokon leadott voksok teljes újraszámlálásának szükségességéről - idézte az Omega moldovai hírügynökség Voronint. - Meggyőződésem, hogy a teljes újraszámlálás (...) fontos érv lesz a politikai stabilitás, a béke és a kölcsönös bizalom helyreállítása mellett a Moldovai Köztársaságban."

A kommunista párt, amelynek az államfő is tagja, a központi választási bizottság által közölt hivatalos adatok szerint az első helyen végzett a szavazatok kis híján 50 százalékával, 60 helyet szerezve a 101 tagú törvényhozásban. Ez eggyel kevesebb mandátum, mint amennyi garantálná a párt elnökjelöltjének győzelmét a parlamentben az államfő közelgő megválasztásakor. Voronin 2001 óta van hatalmon, eddig kétszer volt elnök, és az alkotmány értelmében harmadszor már nem lehet.

Ez egy bohózat

Az ellenzék elutasította az államfő gesztusát, mondván, hogy nem a szavazatokat kell újraszámlálni, hanem a "holt lelkeket" is tartalmazó választói névjegyzékeket kell megvizsgálni.

"Ez egy bohózat, amellyel Voronin a közvéleményt akarja manipulálni. A szavazatok újraszámlálását kéri, holott a választásokat már (...) a választói névjegyzékek összeállításakor meghamisították" - mondta Serafim Urechean, a Mi Moldovánk ellenzéki pártszövetség vezetője.

A Liberális Demokrata Párt vezetője, Vlad Filat elutasította az államcsíny vádját. "A puccsot, amelyről Voronin beszél, ő szervezte annak a Hitlernek a példája nyomán, aki 1933-ban felgyújtatta a Reichstagot, hogy biztosítsa magának a hatalmat" - áll az ellenzéki vezető közleményében.

Román szakemberek

A moldovai elnök azt is kijelentette: "bizonyítékaik" vannak arra, hogy az "államcsínykísérletben", a zavargásokban román állampolgárok is részt vettek a hét elején. Az államfő az elnöki hivatal előcsarnokában beszélt, amelyet feldúltak a tüntetők. Kijelentette: az ellenzék Románia nagykövetségével konzultált a választási kampány minden szakaszában, és Bukarest "szervezte meg" diákok chisinaui utazását azzal céllal, hogy részt vegyenek az utcai megmozdulásokon.

Az elnök szerint román "állampolgárok és szakemberek" vettek részt az április 7-i zavargásokban. Voronin bírálta, hogy "valamennyi román média aktívan támogatta az utcai megmozdulásokat, és úgy számoltak be a történtekről, mint egy igazságos és forradalmi eseményről".

A moldovai főügyészség pénteken bejelentette, hogy őrizetbe vették Nicolae Iordan román állampolgárt, akit a parlament és az elnöki hivatal épületének kifosztásával végződött zavargások megszervezésével gyanúsítanak. A férfinél találtak egy részletes Chisinau-térképet, továbbá kormányzati épületekről készült fényképéket és Molotov-koktélokat.

Nicolae Gurbulia moldovai főügyész egyelőre nem kívánt a nyomozás részleteiről beszámolni, de - mind mondta - világosan kirajzolódik a "román nyom", amire tárgyi bizonyítékok is vannak.