Szervezkedik a szélsőjobb az USA-ban

2009.04.14. 17:23
Erősödni kezdtek a szélsőjoboldali szervezetek az Egyesült Államokban, figyelmeztette a rendőrséget a Belbiztonsági Minisztérium. Egyelőre csak információt gyűjtenek, konkrét fenyegtésről nincs tudomásuk, az azonban bizonyos, hogy a szélsőjobbosok sikeresen toboroznak aktivistákat. Az okokat is kutatják, de a gazdasági válsággal, az első fekete elnök megválasztásának hatásaival és a veteránokkal már most kalkulálnak.

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma figyelmeztetést adott ki a rendőrségnek, amiben arra hívja fel a figyelmüket, hogy erősödnek a szélsőjobboldali aktivista csoportok. Ennek okaként a gazdasági válságot, az ország első fekete elnökének megválasztását, illetve a háborús veteránok növekvő elégedetlenségét nevezik meg, írja a Washington Times.

A 9 oldalas dokumentumot április 7-én küldték szét a rendőrség különböző részlegeinek az ország minden részébe. Azt írják, hogy a szövetségi kormány a következő hónapokban számít az állami és szövetségi partnereire, hogy információt gyűjtsenek szélsőjobboldaliak tevékenységéről az Egyesült Államokban. Külön oda akarnak figyelni az okok felderítésére.

A dokumentum szerint a fenyegetés nem kizárólag rasszista csoportosulások irányából érkezhet. Olyan szervezetekre is felhívják a figyelmet, amelyek elutasítják a szövetségi irányítást, csak az állami, illetve a helyi hatalmat fogadják el. Emellett megemlítenek olyan magányos vagy csoportban lévő potenciális veszélyforrásokat, akik akár csak egy-egy ügyben képviselnek szélsőjobboldolai álláspontot, például az abortusz vagy a bevándorlás kérdésében.

A Fehér Ház elzárkózott attól, hogy kommentálja a dokumentum tartalmát. Nick Shapiro szóvivő mindössze annyit közölt, hogy Barack Obama elnök elsősorban arra fordítja figyelmét, hogy megvédje az amerikaiakat bármilyen erőszaktól vagy terrorcselekménytől függetlenül attól, hogy ezek honnan érkeznek.

Sara Kuban, a Belbiztonsági Minisztérium szóvivője azt mondta, arról egyelőre nincs információjuk, hogy amerikai szélsőjobboldali szervezet erőszakos cselekményt tervezne az Egyesült Államok területén, fokozott toborzó tevékenységről azonban tudnak. Konkrét számokat nem említett.

A dokumentum szerint a toborzáshoz Barack Obama személye megfelelő eszköz, az első fekete elnök nevét egyelőre csak retorikai fordulatként alkalmazzák, erőszakra nem szólítanak fel.

Egyes kongresszusi viták is arra ösztökélhetnek szélsőségeseket, hogy aktivizálódjanak, ilyenek például a bevándorlás vagy a fegyvertartás. A Belbiztonsági Minisztérium szerint náci csoportok Irakból vagy Afganisztánból visszatérő veteránokat is próbálnak megkörnyékezni, a volt katonák egy része azonban feltehetően nem csatlakozik hozzájuk, mivel a háborúkban önkéntesként az amerikai alkotmányt védik.