Moldovában maradnak a kommunisták

2009.04.16. 10:49 Módosítva: 2009.04.16. 12:25
Nem találtak hamisításra utaló jelet Moldovában a szavazatok újraszámlálásakor, így ezután is a kommunisták irányítják majd az országot.

Moldovában a szavazatok újraszámlálása befejeződött, és az előzetes adatok szerint nem derített fényt hamisításra, megerősítette az április 5-i parlamenti választások hivatalos eredményét, a kommunista párt győzelmét, közölte csütörtökön a központi választási bizottság szóvivője.

Iuori Ciocan az orosz hírügynökségnek elmondta, hogy az eredményt április 21-ig kell nyilvánosságra hozni, és a határidőt betartják. Nem zárta ki, hogy a központi választási bizottság csak a húsvéti ünnepek után teszi ezt meg. Az ortodox húsvétot, amely hivatalos munkaszünet is, idén április 18-20-án ünneplik Moldovában.

A szavazatok újraszámlálásáról vasárnap hozott döntést az alkotmánybíróság Vladimir Voronin államfő és a győztesnek kihirdetett kommunista párt kérésére. A 4,1 milliós lélekszámú volt szovjet köztársaságban súlyos zavargások törtek ki április 7-én, a választások végeredményének kihirdetése után, aminek következtében több mint 90 ember megsebesült, kétszázat pedig őrizetbe vettek.