A jövő héten temetik az Irakban agyonlőtt magyart

2009.04.17. 08:10 Módosítva: 2009.04.17. 08:15
Kedden temetik a nagyradai temetőben Bogdán Tibort, akit feltehetőleg egy amerikai katona lőtt agyon Irakban. Bogdán gépkocsivezetőként dolgozott, munkavégzés közben érte a halálos lövés. Az eset körülményei tisztázatlanok, az Egyesült Államok még mindig nem tájékoztatta a magyar külügyet a történtekről.

Kedden temetik el Bogdán Tibort, a 36 éves korában egy iraki amerikai bázison agyonlőtt magyar munkavállalót. A hozzátartozói által a Zalai Hírlapban megjelentetett gyászhír szerint az "iraki hős és katonai munkatárs", aki "titokzatos, tragikus körülmények között" halt meg, a nagyradai temetőben nyugszik majd.

A férfi földi maradványait a múlt hét végén szállították Nagykanizsára. Bogdán Tibort, aki teherautó-vezetőként a Toifor alkalmazásában állt, március 26-án fejbe lőtték Tádzsiban, Bagdad külvárosában, az amerikai támaszponton.

A Toifor közleménye szerint munkatársukat munkavégzés közben, a táborban érte a halálos lövés, a feltételezett tettest az eset napján őrizetbe is vették.

Az amerikai erők április elején közölték, hogy Irakban vádat emeltek egy amerikai katona ellen egy külföldi alvállalkozó múlt hónapban történt lelövése miatt. A vád szerint a 25 éves Carl Stovall őrvezető Tádzsi amerikai támaszpontján lőtte le az alvállalkozót.

Az amerikai hatóságok a Külügyminisztérium szombati tájékoztatása szerint hivatalosan még nem tájékoztatták a magyar felet a halál körülményeiről. A Külügyminisztérium már többször sürgette, hogy az Egyesült Államok soron kívül, hivatalosan is erősítse meg a hírt, miszerint az egyik iraki amerikai támaszponton életét vesztette egy magyar állampolgár, továbbá azt, hogy a washingtoni kormányzat adjon részletes tájékoztatást a körülményekről.