A szélsőbalon és a szélsőjobbon is otthon volt

2009.04.17. 11:55 Módosítva: 2009.04.17. 13:37
2009. április 16-án a bolíviai biztonsági erők végeztek Eduárdó Rózsa-Floresszel, aki állítólag Evo Morales meggyilkolására készült. Flores baloldali szimpatizáns családját Chiléből Pinochet puccsistái űzték el, ő volt az ELTE utolsó KISZ-titkára, harcolt a horvátországi háborúban, majd iszlám hitre tért át és a magyarországi szélsőjobboldallal barátkozott. Két társa, Tóásó Előd és a szintén meggyilkolt Magyarosi Árpád a Székely Légió tagjai.

Rózsa-Flores Eduárdó 1960. március 31-én született a bolíviai Santa Cruz-ban. Apja, Rózsa György zsidó származású festőművész, egyetemi tanár 1948-ban hagyta el Magyarországot. Anyja, Nelly Flores Arias pedig spanyol származású tanár volt. Rózsa-Flores 1972-ig Bolíviában, majd 1973 végéig Chilében tanult. A Pinochet-féle katonai hatalomátvétel után a család Svédországba települt, ahol 1973-75 között politikai menekültként éltek.

1975-ben a család Magyarországra költözött, Flores a budapesti Szent László Gimnáziumban tett érettségit 1979-ben, majd a Kossuth Lajos Katonai Főiskolára jelentkezett. Három évvel később a leszerelését kérte, és 1984-ben a Budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karára felvételizett, ahol 1989-ben szerzett diplomát.

D  FO20020205004

A magát nemzeti anarchista világforradalmárként definiáló Flores az ELTE utolsó összegyetemi KISZ-titkára volt. 1984-től különböző külföldi hírügynökségek tudósítójaként dolgozott, 1988-tól a La Vanguardia spanyol napilapnak írt, amelynek különleges tudósítójaként 1991 júniusában az akkori Jugoszláviába, Horvátország fővárosába, Zágrábba érkezett.

Ekkor csatlakozott első külföldiként az alakulóban lévő horvát hadsereghez, a Nemzeti Gárdához, ahol hamarosan az első Nemzetközi Brigád parancsnoka lett. Jobbkeze egy ír zsoldos volt. Részt vett az Eszék környéki harcokban, de ekkor már gyanús ügyleteiről is terjedtek hírek. Mai napig nem bizonyított vádak szerint a fegyver- és drogbizniszben is érintett volt. Egy svájci és egy brit újságíró is kutakodott utána, mindketten gyanús körülmények között vesztették életüket, egyiküket utoljára Flores társaságában látták.

A háborúban háromszor sebesült meg, Franjo Tudjman, Horvátország akkori elnöke érdemei elismeréseként megadta neki a horvát állampolgárságot és őrnaggyá léptette elő. A horvát hadseregből ezredesi rangban szerelt le. 2003-ban iszlám hitre tért át, alelnöke lett a Bolek Zoltán fémjelezte Magyarországi Iszlám Közösségnek. Kapcsolatban állt magukat terroristának valló irakiakkal is, a Független Iraki Kormány nevű csoport szóvivője volt, de később szakított a szervezettel, amikor egy általuk Irakba küldött hatvanmillió forintos segélyszállítmánynak nyoma veszett.

Rózsa-Flores az elmúlt években a magyar szélsőjobboldal környékén bukkant fel.

Rózsa-Flores rosszfiú volt a Kisvárosban

Magyarosi Árpád 1981. február 4-én született Marosvásárhelyen. Általános iskolai tanulmányait a romániai Szovátán kezdte, majd Budapesten folytatta további két intézményben. Az egyik magyar közösségi oldalon található adatlapja szerint többször váltott középiskolát is, csakúgy, mint egyetemet és főiskolát is. Már gyermekkorában komolyan érdeklődött a zene és az éneklés iránt. 1999-ben gimnáziumban alakult meg az első rövid életű zenekara, mely a "Sehonnai nincstelenek" névre hallgatott. Floreshez hasonlóan tagja a Magyar Iszlám Közösségnek, és muzulmán vallásúnak vallotta magát.

magyarosi

Tóásó Előd Marosvásárhelyen született, Magyarosihoz hasonlóan Szovátán végezte általános és középfokú tanulmányait. Ezt követően Magyarországon, a Berzsenyi Dániel Főiskolára és Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre járt. Ez utóbbin levelező tagozaton a hadmérnöki szakon tanult civilként, de a 2009-es első félévre már nem iratkozott be. Lakhelyeként Magyarosihoz hasonlóan Brazíliát jelölte meg. Az iwiw-en munkájáról azt írja, hogy "szabadúszó, ahol kellek ott leszek".