Magdolna
18 °C
27 °C

Dél-Korea leül tárgyalni Észak-Koreával

2009.04.19. 11:29 Módosítva: 2009-04-19 11:41:27
Dél-Korea elfogadta Phenjan tárgyalási javaslatát, ezért a két ország küldöttségei kedden találkoznak Keszongban, ahol elsősorban a közös ipari parkjukról beszélnek majd. Egy éve nem volt ilyen magas szintű találkozó a két ország között.

Dél-Korea elfogadta Észak-Korea javaslatát, hogy tartsanak tárgyalásokat a közös határ közvetlen közelében található keszongi közös ipari park fejlesztéséről, jelentette be vasárnap a két ország egyesítésének ügyeivel foglalkozó szöuli minisztérium szóvivője. A találkozón szó lesz az ipari parkban hetek óta fogva tartott dél-koreai munkásról is. A férfi állítólag bírálta a kommunista ország politikai rendszerét.

"Számunkra a legfontosabb a dél-koreaiak biztonsága és Keszong ipari város fejlesztése" - mondta a minisztériumi szóvivő, de részleteket nem árult el a tárgyalások várható témáiról. Dél-Korea egy tízfős küldöttséggel érkezik a keddi keszongi találkozóra, amelyet szombaton kezdeményeztek az észak-koreaiak. Ilyen magas szintű találkozó egy év óta nem volt a két ország között.

A keszongi ipari park ma már az egyetlen jelentős közös gazdasági programja a két Koreának. Az ipari parkban dél-koreai cégek tucatjai - dél-koreai alkalmazottak mellett - mintegy 38 ezer észak-koreai munkást foglalkoztatnak. A parkot a két Korea közösen működteti, pedig elvileg még mindig hadiállapot van közöttük, mert 1950-1953 közötti háborújuk csak fegyverszünettel és nem békekötéssel zárult. Phenjan az elmúlt hónapokban lezárta a határt a parkba tartó dél-koreai munkások előtt.

Egyelőre a találkozó a legfontosabb

A kérés szombati közlése után nem sokkal az észak-koreai hivatalos média figyelmeztette Dél-Koreát, hogy ne csatlakozzon ahhoz a 2003-ban elindított amerikai kezdeményezéshez, amelynek célja megakadályozni, hogy a Washington által latorállamoknak tartott országok tömegpusztító fegyverekhez, rakéta- vagy nukleáris technológiához jussanak. Egy meg nem nevezett észak-koreai katonai szóvivő azt mondta, hogy ha Dél-Korea teljes mértékben részt venne a kezdeményezésben, akkor az az Észak-Koreának küldött hadüzenettel érne fel.

Dél-Korea eredetileg vasárnap jelentette volna be, hogy teljes jogú tagja lesz a Proliferation Security Initiative nevű amerikai kezdeményezésnek. Eddig csak megfigyelőként vett benne részt. De a keszongi találkozóra tett észak-koreai javaslat után úgy döntött, hogy elhalasztja a csatlakozást, közölte egy meg nem nevezett szöuli külügyminisztériumi tisztségviselő.