Bugár Béla is kilépett az MKP-frakcióból

2009.04.22. 10:07 Módosítva: 2009.04.22. 11:00
A volt pártelnök és két képviselőtársa is kilépett a szlovákiai magyar párt parlamenti frakciójából.

Bugár Béla volt pártelnök és két képviselőtársa is kilépett a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának parlamenti frakciójából. A legnépszerűbb szlovákiai magyar politikus szerda délelőttre sajtóértekezletet hívott össze Pozsonyban, és bejelentette, hogy Gál Gáborral és A. Nagy Lászlóval együtt elhagyja a pártot. Ha május 16-ig megváltozik a pártvezetés politikai stílusa, mindhárman hajlandóak visszatérni a frakcióba, közölték a politkusok.

Bugár két éve még gratulált Csákynak
Bugár két éve még gratulált Csákynak

Bugár, A. Nagy László és Gál Gábor állítólag Csáky Pál pártvezetői stílusával elégedetlen. Néhány nappal ezelőtt a Bugár szövetségesének tartott Simon Zsolt képviselő, volt garárminiszter távozott a frakcióból, majd a párt múlt heti lévai regionális konferenciáján több pártttag is kilépett.

Simon kezdettől bírálta Csákyt, aki 2007 tavaszán váltotta Bugár Bélát a pártelnöki poszton, néhány hónappal azután, hogy az MKP nyolc év kormányzás után ellenzékbe került. A többi közt azt hangoztatja: Csákynak a hazugság a munkamódszere.

Ha Bugár és hívei kilépésével az MKP fennállása óta a legsúlyosabb belső válságba kerülhet. Míg Simonnal néhány tucat személy hagyta el a pártot, a volt elnökkel több százan távozhatnak. Az a veszély is fenyeget, hogy a szakadárok új pártot alapítanak.

Simon Zsolt korábban azt mondta, ha mutatkozik igény, egy új párt létrehozása sem elképzelhetetlen. Politológusok azonban figyelmeztetnek: nem biztos, hogy ilyen esetben a rendre 10 százalék körüli eredményt elérő magyar pártnak és/vagy egy esetleges új tömörülésnek sikerülne átlépnie a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt.

Csáky Pál az MKP országos elnökségének hétfői ülése után úgy nyilatkozott, hogy a pártban nincs komolyabb belső konfliktus.