Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bugár Béla is kilépett az MKP-frakcióból

2009.04.22. 10:07 Módosítva: 2009-04-22 11:00:19
A volt pártelnök és két képviselőtársa is kilépett a szlovákiai magyar párt parlamenti frakciójából.

Bugár Béla volt pártelnök és két képviselőtársa is kilépett a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának parlamenti frakciójából. A legnépszerűbb szlovákiai magyar politikus szerda délelőttre sajtóértekezletet hívott össze Pozsonyban, és bejelentette, hogy Gál Gáborral és A. Nagy Lászlóval együtt elhagyja a pártot. Ha május 16-ig megváltozik a pártvezetés politikai stílusa, mindhárman hajlandóak visszatérni a frakcióba, közölték a politkusok.

Bugár két éve még gratulált Csákynak
Bugár két éve még gratulált Csákynak

Bugár, A. Nagy László és Gál Gábor állítólag Csáky Pál pártvezetői stílusával elégedetlen. Néhány nappal ezelőtt a Bugár szövetségesének tartott Simon Zsolt képviselő, volt garárminiszter távozott a frakcióból, majd a párt múlt heti lévai regionális konferenciáján több pártttag is kilépett.

Simon kezdettől bírálta Csákyt, aki 2007 tavaszán váltotta Bugár Bélát a pártelnöki poszton, néhány hónappal azután, hogy az MKP nyolc év kormányzás után ellenzékbe került. A többi közt azt hangoztatja: Csákynak a hazugság a munkamódszere.

Ha Bugár és hívei kilépésével az MKP fennállása óta a legsúlyosabb belső válságba kerülhet. Míg Simonnal néhány tucat személy hagyta el a pártot, a volt elnökkel több százan távozhatnak. Az a veszély is fenyeget, hogy a szakadárok új pártot alapítanak.

Simon Zsolt korábban azt mondta, ha mutatkozik igény, egy új párt létrehozása sem elképzelhetetlen. Politológusok azonban figyelmeztetnek: nem biztos, hogy ilyen esetben a rendre 10 százalék körüli eredményt elérő magyar pártnak és/vagy egy esetleges új tömörülésnek sikerülne átlépnie a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt.

Csáky Pál az MKP országos elnökségének hétfői ülése után úgy nyilatkozott, hogy a pártban nincs komolyabb belső konfliktus.