A legjobb ügyvédeket kapja Tóásó

2009.04.22. 22:37 Módosítva: 2009.04.23. 09:18
Nem hogy bizonyíték, de még csak arra utaló jel sincs, hogy az Rózsa-Flores Eduardo vezette nemzetközi csoport merényletre készült volna a bolíviai elnök vagy mások ellen. A magyar külügy együttműködik az ír és a román diplomáciával is a holttestek hazaszállítása érdekében. Az elfogott Tóásó Előd állítólag robotrepülőgépeket épített. A legjobb bolíviai ügyvédek védik.

Lassan csordogálnak az információk a bolíviai Santa Crúzban, április 16-án felszámolt állítólagos terrorista csoport ügyéről. Rózsa-Flores Eduardót és két társát, a román állampolgárságú, szovátai Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert kommandósok lőtték agyon a nagyváros egy szállodájában, két másik férfit, a magyar Tóásó Elődöt és Mario Tadic horvát-bolíviai kettős állampolgárt elfogták a rendőri egységek.

Balázs Péter: Kreált történet

A magyar külügyminiszter, Balázs Péter este az Inforádióban azt mondta, valószínűleg "kreált történet" a bolíviai elnök elleni merénylet terve. A jelek arra mutatnak, hogy Floresék készültek valamire, akár fegyveres akcióra, de hogy konkrétan az elnök vagy civilek életére akartak volna törni, nem bizonyítható. Ha a hatóságok fölfigyeltek a csoport tevékenységére, azt gyanúsnak találták, és akár alapos is lehetett a gyanújuk, akkor meg kellett volna próbálniuk ellenőrizni, igazoltatni, esetleg őrizetbe venni a gyanúsítottakat, nem pedig "szitává lőni".

Balázs Péter fönntartotta a bolíviai hatóságok eljárását bíráló nyilatkozatát, és megerősítette, hogy Magyarország konzuli védelmet biztosít a letartóztatott Tóásó Elődnek, valamint az elhunyt Rózsa-Floresnek is. A magyar diplomácia együttműködik Romániával a román állampolgár Magyarosi Árpád holttestének hazaszállítása érdekében. A Buenos Aires-i ír külképviselettel is egyeztetnek, az argentín fővárosban akkreditált magyar és ír nagykövet egyszerre érkezett Bolíviába.

A Máltai Lovagrend pedig azt jelentette be, hogy közreműködésükkel a legnevesebb bolíviai ügyvédi irodát sikerült szerződtetni Tóásó védelmére.

Az ügyben eljáró ügyész sem látja még bizonyítottnak, hogy Floresék merényletre készültek volna - írja az Irish Times című ír lap. Macelo Sosa La Paz-i ügyész szerint a merényletről szóló értesülés egyelőre csupán spekuláció.

Morales elutasította a magyar kérelmet

Evo Morales, Bolívia újszocialista elnöke tegnapi sajtótájékoztatán határozottan elutasította Magyarország, Írország és Horvátország azon kérelmét, hogy információkat kaphassanak állampolgáraik meggyilkolásának körülményeiről. Morales "nagyon súlyos sértésnek" nevezte hogy a három európai ország kormánya "zsoldosokat próbál védeni".

03

"Nincs joguk semmiféle vizsgalatot kérni. Én is képes vagyok kivizsálni az ügyet. Hogy védhetnek olyanokat, akik idejönnek az elnököt meggyilkolni?" - idézte a bolíviai sajtó Moralest. A kormánypárti lapok még messzebbre mennek: Magyarország, Horvátország és írország felelősségét is fölvetik.

A Magyar Televízió kedd este mutatta be Kepes András tavaly készült tévéinterjúját, amelyben Rózsa-Flores Eduardo elmondta, hogy Bolíviába készül, mégpedig azért, hogy megszervezze Santa Cruz tartomány a kormánytól független fegyveres erőit, és kikényszerítsék vagy háborúban kivívják a tartomány függetlenségét. A bolíviai születésű, horvát-magyar kettős állampolgár azt állította, szülővárosából, Santa Cruzból kérték föl, hogy vegyen részt a kettészakadástól fenyegetett ország gazdagabb, keleti tartományának fegyveres védelmében. Flores külön is említette, hogy nem Morales megbuktatása vagy meggyilkolása a céljuk, hanem a függetlenség.

Bolíviában vizsgálják Kepes riportfilmjét

Fotó: Dala Gábor
Fotó: Dala Gábor

Az MTI szerda esti beszámolója szerint a magyarországi tévéinterjúról minden jelentős bolíviai lap és televízió beszámolt, a fent már idézett Marcelo Sosa ügyész pedig úgy vélte, az anyag "irányt mutat a vizsgálatban", és tartalmát megpróbálják megerősíteni.

A nyomozócsoport nyilvánosságra hozta, hogy találtak több fényképet, amelyen különféle személyek láthatók a feltételezett terroristákkal egy társaságban. "Gitároznak, vacsoráznak, húst sütnek" - mondta Julio Larrea kapitány, a csoport tagja. Johnny Aguilera őrnagy pedig azt közölte, hogy amint befejeződik a nyomozás "zárt szakasza", behívják ezeket az embereket, akik mind Santa Cruz-iak. Az őrnagy szerint eddig nem találtak politikai kapcsolatokat, de nem kételkedik benne, hogy vannak ilyenek.

Szakad vagy nem szakad?

Bolíviában a belpolitikai helyzet rendkívül feszült, amióta Evo Morales populista-szocialista elnök hatalomra jutott. Az ország első indián elnöke elsősorban a nyugati, magas hegyekkel szegélyezett, mezőgazdasági termelésre kevésbé alkalmas tartományok szegény, bennszülött lakosságának támogatását élvezi, programjában az ország gázkitermelésének illetve a kelet-bolíviai gazdag fehér farmerek földjeinek államosítása is szerepel. A főleg a keleti, alföldi Santa Cruz tartományban erős ellenzék szerint Morales fokozatosan diktatórikus hatalmi rendszert épít ki. Morales már korábban is vádolta azzal ellenfeleit, hogy az Egyesült Államok illetve a CIA segítségével megpróbálják leszakítani Bolíviától a gazdag tartományt.

Santa Cruz tartományi közgyűlésének elnöke a videointerjúra reagálva azt mondta: nem tudja, hogy Rózsa Florest milyen helyi testület kérte fel az "önvédelmi osztag" megszervezésére. Az Interpol részvételét követelte a nyomozásban a konzervatív ellenzék fő szövetsége (PDS) nevében Jorge Quiroga volt bolíviai köztársasági elnök szerdán: "A nyomozás érdekében a legjobb, ha jön az Interpol. Így senki sem állíthatná, hogy politikailag manipulálták, vagy hogy a ballisztikai jelentést megváltoztatták".

Egy másik tekintélyes közéleti személyiség, a bolíviai legfelsőbb bíróság elnöke azt szeretné, hogy a nyomozást Santa Cruzban folytassák le, ahol a feltételezett terrorista csoportot fölszámolták. Ezt már kérte az ellenzék központjának számító város több vezetője is, akik egyben visszautasították a kormány gyanúsítását, hogy közük lenne a terrorizmushoz.

Flores megbízói horvátok lehettek

A Hírszerző értesülése szerint a horvát-szerb háborúban érdemeket szerzett Florest minden bizonnyal bolíviai horvátok hívták a dél-amerikai országba. (Az ellenzék egyik vezetője, Branko Marinkovic horvát származású üzletember, aki a kormánypárti vádak szerint magánhadsereg felállítására és szeparatista háborúra készült.) A Hírszerző informátora és a hatóságok szerint a Rózsa-Flores-féle csoport már egy éve működött Bolíviában, minden jel arra mutat, hogy már az országba érkezésük óta megfigyelték őket. Valószínűnek tűnik, hogy a csoport még addig sem jutott el, hogy fegyvereket szerezzen be, viszont már többször is megpróbált lecsapni rájuk a Morales magánhadseregeként is emlegetett kommandó.

Nem sok minden derült ki eddig Flores társairól, de úgy tűnik, komolyabb harci tapasztalattal, katonai múlttal egyikük sem rendelkezett. Tóásó Előd "majdnem hadmérnök" volt, aki állítólag a helyszínen nagyon ügyes, majdnem professzionális kis felderítő robotrepülőket épített - írja a Hírszerző.

Hivatalos tájékoztatást ígérnek

Józsa Mátyás, Magyarország Buenos Aires-i nagykövete felajánlotta Budapest együttműködését a bolíviai hatóságnak a Santa Cruz-i események kivizsgálásával kapcsolatban, amennyiben La Paz hivatalosan felkéri erre.

A magyar külképviselet vezetője elmondta: szerdán Juan Ramón Quintanával, a bolíviai elnöki hivatal kabinetfőnökével tárgyalt. Józsa Mátyás emlékeztette a kabinetfőnököt arra, hogy Magyarország még nem kapott hivatalos értesítést az eseményekről. Juan Ramón Quintana közölte: Bolívia hamarosan megteszi ezt.

A magyar diplomata a bolíviai féllel közölte: a Santa Cruz-i eseményeket Magyarország állampolgárai magáncselekedeteként értékeli, és ezért a konzuli védelem érdekében jár el Bolíviában. Egyben megkérte a kabinetfőnököt, hogy tolmácsolja Evo Morales elnöknek azt: Magyarország együttműködik, és nem támogat terrorista tevékenységet.

Tóásót magánzárkában tartják fogva

Forrás: iwiw
Forrás: iwiw

A magyar a nagykövet meglátogathatta a La Paz-i San Pedro börtönben Tóásó Elődöt, akit a bolíviai viszonyokhoz képest elfogadható körülmények között tartanak fogva. A börtönparancsnok lehetővé tette a diplomatának, hogy a fiatalembert a cellájában keresse fel. Vigyáznak rá, egy kétszer két négyzetméteres magánzárkában helyezték el, kielégítő higiéniai viszonyok között - számolt be róla Józsa Mátyás, akinek tudomása szerint eddig egyszer hallgatták ki Tóásó Elődöt ügyvédje és a bolíviai tiszteletbeli magyar konzul jelenlétében.

A nagykövet még néhány napig Bolíviában marad, és tervezi, hogy a hét végén ellátogat Santa Cruzba is.