Gyárfás
19 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Format: Öt magyarnak utalhattak Mensdorff-Pouilly kérésére

2009.04.24. 13:25 Módosítva: 2009.04.24. 13:25
Az osztrák hetilap újabb részleteket tett közzé a fegyverlobbista gróf állítólagos aktájából. Eszerint Magyarországon 13 millió eurónak megfelelő schillinget kaphattak ismeretlenek.

Újabb részleteket tárt fel az állítólagos brit Mensdorff-Pouilly-aktából a Format osztrák hetilap legfrissebb száma.

Alfons Mensdorff-Pouilly ellen 2007 óta nyomoznak a brit és az osztrák hatóságok európai vadászgép-beszerzésekkel kapcsolatban csalás gyanújával. Előző heti számában a Format arról írt, hogy birtokába került egy jelentés, amit a súlyos csalások ügyében illetékes brit hivatal (SFO) küldött tavaly júliusban az osztrák belügyminisztériumnak.

A cikkben többek között az is szerepelt, hogy az SFO magyarországi korrupcióval is gyanúsítja az osztrák üzletembert, aki tanácsadóként tevékenykedett az Eurofighter és a Gripen vadászrepülőgépek gyártásában egyaránt érdekelt British Aerospace (BAE) konszernnél.

A lap pénteken megjelent újabb cikke szerint Mensdorff-Pouilly azt javasolta megbízóinak, hogy Ausztriában négy személynek 250 millió schillinget (18,2 millió euró), Magyarországon öt személynek 180 millió schillinget (13,1 millió euró), Csehországban pedig húsz személynek több mint egymilliárd schillinget fizessenek ki közvetítőkön keresztül - az SFO gyanúja szerint korrupciós céllal.

Utólag írtak szerződéseket

"Marketingcélokra kifizetett összegeket készpénzben harmadik feleknek továbbítottak, a kifizetések igazolására utólag írtak szerződéseket, és Mensdorff korrupt módon manipulálta a politikai folyamatokat a BA javára" - áll az idézett aktában.

A cikk szerint mindez egy belső forrás, egy bizonyos Mark Cliff vallomása alapján került az aktába. Cliff saját állítása szerint ügyvezetője volt a BAE Red Diamond nevű off-shore cégének, amelyen keresztül Mensdorff jutalékot kapott a BAE-től. A cikk 2000 márciusa és 2003 júliusa, valamint 2004 és 2006 decembere közti jutalékokat említ.

Cliff állítása szerint csak a néhai Timothy Landon, egy Mensdorffal rokonságban álló BAE-tanácsadó, maga Mensdorff és üzlettársa, Kurt Dalmata tudott arról, hogy kinek és mennyit fizettek.

Ausztriában - írta a Format - hat egykori, illetve jelenlegi politikus és négy magas rangú katonatiszt került a hatóságok látókörébe az ügy kapcsán.

Nem kommentálta a cikket

Az osztrák üzletember nem kommentálta a Format cikkét. Még 2007-ben írásos nyilatkozatban utasította vissza azt feltételezést, hogy nyolcmillió dolláros jutalékra tett volna szert a magyarországi vadászgép-beszerzésekkel kapcsolatban kifejtett közvetítői tevékenysége révén.

gripen

Magyarország egy 2003-ban kötött megállapodás értelmében több mint kétmilliárd forintért lízingel Svédországtól 14 Gripen vadászgépet, amelyek tíz év után magyar tulajdonba kerülnek.

Nyakó István, az MSZP szóvivője a múlt héten visszautasította a Formatnak azt a - szintén az SFO-jelentésre utaló - állítását, amely egy 2001. október 3-i megbeszélésről szóló feljegyzésre hivatkozva "a szocialistáknak való 7,5 százalékos kifizetésre" utalt. A politikus felidézte, hogy 2001-ben nem a szocialisták voltak kormányon, és kijelentette, hogy erkölcsileg elítélendőnek tartják a megvesztegetést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!