Átállt egy republikánus szenátor

2009.04.28. 19:48
Obstrukcióbiztos többséget szerzett a Demokrata Párt a szenátusban, mert egy amúgy is gyakran velük szavazó republikánus, Arlen Specter hivatalosan is átül. Specternek komoly kihívóval kellett volna megküzdenie pártjában a jövő évi szenátusi választása előtt.

Ami nem sikerült a novemberi választásokon, az most egy republikánus szenátor átállásával összejött a Demokrata Pártnak. Arlen Specter, a veterán pennsylvaniai szenátor kedden közölte a szenátusi demokrata többség vezetőjével, Harry Reiddel, hogy a jövőben a demokraták színeiben folytatja. Ezzel a demokratáknak hatvan szenátora lesz, azaz az ellenzéki obstrukció letörésére képes háromötödös többségben lesznek az amerikai törvényhozás felsőházában.

Ennek azért van jelentősége, mert a 2008-as választás után a demokraták a törvényhozás mindkét házában többségbe kerültek, így a kisebbségi republikánusok egyetlen lehetősége a nekik nem tetsző törvények elbuktatására az obstrukció volt. Háromötödös többséggel azonban letörhető az obstrukció, azaz a demokraták kedvükre hozhatnak meg bármilyen törvényt.

"1980-as megválasztásom óta a Republikánus Párt túlságosan is jobbra tolódott" - indokolta döntését Specter a PoliticsPA.com oldalon közzétett nyilatkozatában. Spectert döntése kiszivárgása után tapsal fogadták washingtoni irodája környékén.

Specter amúgy eddig is gyakran szavazott a demokratákkal. Megszavazta például Barack Obama 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagját, amit a republikánusok amúgy elvetettek.

A Republikánus Párt elnöke, Michael Steele nyilatkozatában névleges republikánusnak nevezte, aki eddig is baloldali szavazatairól volt ismert. Mint mondta, már várja, hogy a 2010-es félidős választásokon a republikánus jelölt elverje a szenátort, már ha Specter egyáltalán túléli a demokrata előválasztást.

Specter kemény előválasztásra számíthatott volna a Republikánus Pártban. Kihívója Pat Toomey lett volna, aki 2004-ben csak kevéssel kapott ki tőle a republikánus előválasztáson. A Quinnipiac Egyetem felmérése szerint Toomey 41-27 arányban vezetett a republikánus szavazók körében.