Móric
9 °C
15 °C

Visszakaphatja házát a görög ciprióta

2009.04.28. 12:04
Az Európai Unió legfőbb döntéshozó szerve keddi döntésével támogatta annak a ciprusi görög férfinek a követelését, aki szeretné visszaszerezni a sziget északi részén fekvő ingatlanját, amelyet az 1974-es török invázió idején hagyott el, és amit később az országrészt uraló török ciprióták külföldieknek adtak el.

A hosszú évek után lezárulni látszó bírósági ügy lavinát indíthat el, ugyanis ez alapján számos ciprusi görög követelheti majd vissza a már kiárusított ingatlanjait.Meledisz Aposztolidesz még 2003-ban indított jogi eljárást a brit Linda és David Orams házaspár ellen, akik a Ciprus északi felét irányító török hatóságoktól korábban megvásárolták a férfi birtokát.

Aposztolidesz akkor hagyta el otthonát, amikor 1974-ben török csapatok érkeztek a sziget északi felére, és több mint százezer ciprusit késztettek menekülésre. A délre költözött ciprusiak ingatlanjainak nagy részét ezután lefoglalták a török hatóságok, és külföldieknek - leginkább britnek - adták el azokat.

Aposztolidesz ügyében 2005-ben hozott határozatot egy nicosiai bíróság, elrendelve, hogy a brit házaspárnak ki kell üríteni a birtokon álló villát, és kártérítést kell fizetnie az eredeti tulajdonosnak. A görög ciprióta ezután egy brit bíróság elé vitte a panaszát, hogy így próbálja kikényszeríteni a ciprusi döntés végrehajtását. A brit törvényszék azonban továbbküldte az illetékes Európai Közösségek Bíróságának (ECJ) az ügyet, mondván: kérdéses, hogyan alkalmazható egy nicosiai döntés a megosztott sziget északi felén.

A luxembourgi EU-bíróság végül keddi döntésében a közösségi jogra hivatkozva kimondta, hogy Nagy-Britannia nem utasíthatja el egy ciprusi bíróság határozatainak elismerését és végrehajtását. Azaz a brit párnak - a 2005-ös nicosiai döntés értelmében - vissza kell adnia az eredeti tulajdonosnak az ingatlant. Szakértők szerint a döntés lavinát indíthat el, ugyanis ezután számos más ciprusi is bírósághoz fordulhat korábbi tulajdonainak visszaszerzése érdekében.

Ciprus több mint három évtizede megosztott: a sziget 1960-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától, ám a törökök és a görögök között egyre nőtt a feszültség. 1964-ben az ENSZ Biztonsági Tanácsa békefenntartókat küldött a szigetre, akik azóta is ott vannak. A helyzet 1974-ben tovább romlott: a ciprusi görög katonatisztek puccsot hajtottak végre, hogy a szigetország Görögországhoz csatlakozzon, ekkor azonban több tízezer török katona vonult be, hogy a kisebbségben élő törököket megvédjék.

A feszültség miatt a szigetet kettéosztották az úgynevezett zöldvonallal, amelyet azóta ENSZ-katonák ellenőriznek. A sáv néhány métertől pár kilométer szélességig húzódik végig a szigeten, a fővárost, Nicosiát is kettéosztva. Északon kikiáltották az Észak-ciprusi Török Köztársaságot, amelyet egyedül Törökország ismert el. Az ország - a megszállt területek kivételével - 2004 óta az Európai Unió tagja.