Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszakaphatja házát a görög ciprióta

2009.04.28. 12:04
Az Európai Unió legfőbb döntéshozó szerve keddi döntésével támogatta annak a ciprusi görög férfinek a követelését, aki szeretné visszaszerezni a sziget északi részén fekvő ingatlanját, amelyet az 1974-es török invázió idején hagyott el, és amit később az országrészt uraló török ciprióták külföldieknek adtak el.

A hosszú évek után lezárulni látszó bírósági ügy lavinát indíthat el, ugyanis ez alapján számos ciprusi görög követelheti majd vissza a már kiárusított ingatlanjait.Meledisz Aposztolidesz még 2003-ban indított jogi eljárást a brit Linda és David Orams házaspár ellen, akik a Ciprus északi felét irányító török hatóságoktól korábban megvásárolták a férfi birtokát.

Aposztolidesz akkor hagyta el otthonát, amikor 1974-ben török csapatok érkeztek a sziget északi felére, és több mint százezer ciprusit késztettek menekülésre. A délre költözött ciprusiak ingatlanjainak nagy részét ezután lefoglalták a török hatóságok, és külföldieknek - leginkább britnek - adták el azokat.

Aposztolidesz ügyében 2005-ben hozott határozatot egy nicosiai bíróság, elrendelve, hogy a brit házaspárnak ki kell üríteni a birtokon álló villát, és kártérítést kell fizetnie az eredeti tulajdonosnak. A görög ciprióta ezután egy brit bíróság elé vitte a panaszát, hogy így próbálja kikényszeríteni a ciprusi döntés végrehajtását. A brit törvényszék azonban továbbküldte az illetékes Európai Közösségek Bíróságának (ECJ) az ügyet, mondván: kérdéses, hogyan alkalmazható egy nicosiai döntés a megosztott sziget északi felén.

A luxembourgi EU-bíróság végül keddi döntésében a közösségi jogra hivatkozva kimondta, hogy Nagy-Britannia nem utasíthatja el egy ciprusi bíróság határozatainak elismerését és végrehajtását. Azaz a brit párnak - a 2005-ös nicosiai döntés értelmében - vissza kell adnia az eredeti tulajdonosnak az ingatlant. Szakértők szerint a döntés lavinát indíthat el, ugyanis ezután számos más ciprusi is bírósághoz fordulhat korábbi tulajdonainak visszaszerzése érdekében.

Ciprus több mint három évtizede megosztott: a sziget 1960-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától, ám a törökök és a görögök között egyre nőtt a feszültség. 1964-ben az ENSZ Biztonsági Tanácsa békefenntartókat küldött a szigetre, akik azóta is ott vannak. A helyzet 1974-ben tovább romlott: a ciprusi görög katonatisztek puccsot hajtottak végre, hogy a szigetország Görögországhoz csatlakozzon, ekkor azonban több tízezer török katona vonult be, hogy a kisebbségben élő törököket megvédjék.

A feszültség miatt a szigetet kettéosztották az úgynevezett zöldvonallal, amelyet azóta ENSZ-katonák ellenőriznek. A sáv néhány métertől pár kilométer szélességig húzódik végig a szigeten, a fővárost, Nicosiát is kettéosztva. Északon kikiáltották az Észak-ciprusi Török Köztársaságot, amelyet egyedül Törökország ismert el. Az ország - a megszállt területek kivételével - 2004 óta az Európai Unió tagja.