Az USA-ban már 2254 sertésinfluenzás beteg van

2009.05.09. 21:25 Módosítva: 2009.05.09. 22:02
Több mint háromezer embert megfertőzött és ötvenen meghaltak az újfajta influenzavírus miatt.

Az Egyesült Államok járványügyi központja 2254 sertésinfluenzás esetről tud, és ezzel a megbetegedéssel 104 embert kellett kórházba vinni. Az intézmény szerint számos további valószínű esetet is regisztráltak az országban; a megerősített és a valószínű esetek együttes számát csaknem háromezerre tette az atlantai központ.

Holtan

Egy 53 éves Costa Rica-i férfi meghalt szombaton az új influenza miatt, Mexikóban pedig negyvennyolcra nőtt a bizonyítottan új influenzából eredő halálesetek száma. Mexikóban már 1578 ember szenved ebben a betegségben, de mindegyikük szervezete jól reagál a kezelésre.

Világszerte 3440 embert fertőzött meg az új influenza, és negyvennyolccal végzett, jelentette szombaton az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A WHO gyakran alacsonyabb számokat közöl és később, mint az érintett államok, mert az ENSZ egészségügyi szakosított szerve előírt eljárásrend szerint ellenőrzi a bejelentéseket. Ez a magyarázata annak, hogy csupán Mexikó 48 halálesetről adott ki jelentést, miközben a WHO a globális összadatot teszi 48-ra.

Számtan

A WHO 45 mexikói halálesetet tart nyilván, két egyesült államokbelit és egy kanadait. A bizonyítottan újinfluenzás egyesült államokbeli megbetegedések száma 1639 a WHO-statisztikában, tehát több mint hatszázzal kevesebb, mint amennyit az amerikai járványügyi központ jelentett. Mexikó esetében a WHO 1364 bizonyított esetről tud, Kanadáéban pedig 242-ről.

Az európai listavezető továbbra is Spanyolország 88 újinfluenzás megbetegedéssel, majd Nagy-Britannia következik harmincnéggyel. Az Észak-Amerikán és Európán kívüli térségben Új-Zéland áll az első helyen öt megbetegedéssel, Dél-Koreában és Japánban három bizonyított eset fordult elő a WHO szerint. Közép- és Dél-Amerikában, valamint Ausztráliában is felbukkant a betegség, de csak egy-két esetben.

Összesen 29 országot érintett eddig ez a ragály a WHO kimutatása szerint. A pénteken kiadott hasonló WHO-statisztika globális adata még 2384 bizonyított esetről szólt, a növekedés tehát meghaladja az ezret.