Izrael tárgyalni akar a békéről Szíriával

2009.05.17. 20:29
Simon Peresz szerint az izraeli kormányfőnek és a szíriai elnöknek tárgyalóasztalhoz kéne ülnie, hogy folytathassák a gázai offenzíva miatt megszakadt béketárgyalásokat. Korábban Törökország közvetített, Szíria most az Egyesült Államokat próbálja megnyerni.

Simon Peresz izraeli államfő sürgette Szíriát, hogy kezdjen közvetlen béketárgyalásokat Izraellel. Megjegyezte, hogy a korábban török közvetítéssel zajlott közvetett tárgyalásoknak nincs folytatásuk.

A Nobel-békedíjas Peresz a jordániai, holt-tengeri Dél-Súnában nyilatkozott vasárnap újságíróknak, ahol a Világgazdasági Fórum egy nemzetközi gazdasági tanácskozásán vett részt.

Úgy vélekedett, hogy bármilyen szíriai gesztus segíthetne a légkör javításában a két, egymással szemben ellenséges ország között. Idézett olyan javaslatokat, amelyek szerint Bassár el-Aszad szíriai elnöknek és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek közvetlenül kéne találkozniuk.

"Szíriának készen kell állnia a tárgyalásra. Ha Aszad elnök békét akar, miért retten meg ettől? - kérdezte Peresz a gazdasági találkozó után. - Sokszor javasoltuk már a közvetlen tárgyalásokat. Ő azt hiszi, hogy a közvetlen tárgyalás jutalom Izraelnek. Nem jutalom, hanem normális dolog."

Izrael és Szíria tavaly közvetett béketárgyalásokat folytatott török közvetítéssel, de Szíria felfüggesztette ezeket az izraeli hadsereg gázai offenzívája miatt. Peresz szerint Damaszkusz most az Egyesült Államokat próbálja meg bevonni közvetítőnek a közvetett tárgyalásokba.