Pongrác
12 °C
23 °C

Magyar fegyvereket is találtak a táliboknál

2009.05.20. 11:15 Módosítva: 2009.05.20. 11:39
A tálib lázadókhoz kerülnek azok a lőszerek, amelyeket az Egyesült Államok adott az afgán kormánycsapatoknak. Korábban már kiderült, hogy az afgán hadseregnek és rendőrségnek szánt fegyverek közül több a tálibokhoz került, köztük magyar gyártású AMD-65-ös gépkarabélyok.

Egy tálibellenes rajtaütés után a halott fegyveresek mellett talált tárak több mint felében olyan lőszerek voltak, amelyeket az Egyesült Államok adott az afgán rendfenntartó erőknek, írja a New York Times.

A lőszereken egy kaliforniai fegyverkereskedő cég jelzéseit találták, valamint egy cseh fegyvergyártójét, amelynek lőszereit az amerikai védelmi minisztérium egyik beszállítója vitt Afganisztánba.

A magyar töltények rossz állapotban voltak

A lőszerek jó állapotban voltak, ami arra utal, hogy nemrég vették ki azokat dobozaikból. A többi tárban régi, a szovjet időkből származó orosz és kínai lőszerek voltak, valamint kis számban Magyarországon készült töltények, amelyek meglehetősen rossz állapotban voltak az amerikai lap szerint.

A lapnak nyilatkozó katonai tisztségviselők és fegyverkereskedelmi szakértők szerint a megfelelő ellenőrzés hiánya, az afgán korrupció és a fegyelmezetlenség segítheti a tálibok ellátását fegyverekkel.

amd450

Az Egyesült Államokat többször kritizálták amiatt, hogy a Pentagon nem tud elszámolni több ezer, az afgánoknak adott fegyverrel. A lap emlékeztetett arra a tavalyi esetre, amikor egy tálibellenes rajtaütés után nagy mennyiségű magyar gyártású AMD-65-ös gépkarabélyt találtak, amely addig nem volt jelen a területen, amíg az afgán rendőrség el nem kezdte használni azokat.

A feketepiacra kerültek

Magyarország 2007 elején több mint húszezer darabot adományozott Afganisztánnak a fegyverekből, amelyek azóta megtalálhatóak az illegális afgán fegyverpiacokon. Az AMD-65-ös a Magyar Honvédség legáltalánosabban használt fegyverei közé tartozik, és egykoron valamennyi sorkatona ilyen gépkarabéllyal volt felszerelve.

A kritikákra válaszul az afgán erők kiképzésével, és felszerelésével megbízott amerikai parancsnokság legfőbb feladatává tette a fegyverek ellenőrzését, és létrehoztak egy adatbázist az afgán rendőrségnek adott fegyverekről. A nehezen követhető lőszerek esetében azonban ezt nem tették meg.

Nyolc civil meghalt egy légicsapásban

Iszlamista felkelőkre irányzott NATO-légicsapás megölt nyolc civilt Afganisztán déli részén kedden - közölte az észak-atlanti szövetség.

A csapás Navában történt, Hilmend tartományban, amely a tálib lázadók fő erődítménye és az afganisztáni ópiumtermelés első számú övezete. Az ISAF nemzetközi biztonsági erő közleménye szerint "az incidens akkor történt, amikor az ISAF egy járőrét megtámadta körülbelül 25 felkelő". A nehéz helyzetbe került ISAF-katonák légi támogatást kértek, és egy repülőgép a segítségükre sietett, ledobva egy bombát, ami véget vetett a harcnak, de meghalt nyolc civil is.

A közlemény sajnálattal állapítja meg, hogy "a felkelők ismét civileket használtak emberi pajzsnak". (MTI)