Elkezdte a kabinetátalakítást Brown

2009.06.05. 12:18
Miután az ötödik miniszter is kilépett a brit kormányból, Brown előrehozta a kabinet átalakítását, és már ma belevágott. (Eredetileg az EP-választás után kerített volna erre sort.) Ami biztos, hogy a belügyminisztert az egészségügyi miniszter váltja, az igazságügyi, a külügy- és a pénzügyminiszter pedig kitart.

Kormányátalakításba kezdett pénteken Gordon Brown brit miniszterelnök, miután az elmúlt napokban a kabinet öt tagja is lemondott, és egyikük magát Brownt is távozásra szólította fel. James Purnell munka- és nyugdíjügyi miniszter szerint ugyanis ahhoz, hogy a pártnak esélye legyen a győzelemre, Brownnak mennie kell. Ugyanis ha marad, érvelt Purnell, az nem csökkentené, hanem növelné a konzervatív győzelem esélyét a következő választásokon, márpedig a konzervatív kormányzat katasztrófa lenne az ország számára.

Előzetes várakozások szerint a kormányátalakításra hétfőn, az európai parlamenti választások eredményének ismeretében került volna sor, de a sorozatos miniszteri lemondások miatt Brown előre hozta az átszervezést. A péntek délelőttig ismertté vált döntések szerint Alan Johnson eddigi egészségügyi miniszter került a belügyi tárca élére, miután Jacqui Smith eddigi belügyminiszter lemondott.
Jack Straw igazságügyi, Alistair Darling pénzügy- és David Miliband külügyminiszter hírek szerint megtartja posztját. Szintén kitart Lord Mandelson pénzügyminiszter.  • Hírek
  • Bankszámla