Lövések dördültek Teheránban

2009.06.15. 19:06 Módosítva: 2009.06.15. 20:42
Tüzet nyitottak az elnök ellen tüntetőkre Irán fővárosában. Az első jelentések szerint egy ember meghalt, többen megsérültek. Az Egyesült Államokat aggasztja a helyzet.

Lövések dördültek el Teheránban az ellenzék tömegtüntetésén, amellyel az elnökválasztáson vesztesnek kihozott Mir Hoszein Muszavi hívei vonultak fel - jelentették a hírügynökségek.

Az állami televízió riporterének telefonos bejelentkezése szerint szórványos lövöldözés volt az egyik helyszínen, az Azadi téren, ahonnan az emberek rohanva menekültek el. Az amerikai hírügynökség fotósa egy halottat és több súlyos sebesültet látott. Szerinte egy a forradalmi gárdához kapcsolódó kisegítő milícia nyitott tüzet a tüntetőkre.

A halott férfit egy név nélkül nyilatkozó iráni fotós is látta, és képeket is készített arról, ahogy a tüntetők vitték az élettelen testet, amelynek arcát vér borította.

A francia hírügynökség azt jelentette, hogy a felvonulás végén egyesek gyújtogatni kezdtek, autógumikat, szemetet és motorokat borítottak lángba.

Teheránban a rendőrségi tilalom ellenére több tízezres, egyes források szerint több százezres tüntetést szerveztek, amelyen Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök újraválasztása ellen tiltakoznak az ellenzéki erők. A tüntetők az Azadi sugárúton, az iráni sah rendszerét megdöntő 1979-es iszlám forradalom alatti tiltakozások egyik fő helyszínén vonultak fel.

A tömeg a "halál a diktátorra", "az irániak inkább meghalnak, mintsem megalázkodjanak", "Muszavi, veled vagyunk" jelszavakat skandálták.

A BBC tudósítója szerint az elmúlt harminc év legnagyobb demonstrációja zajlott, "politikai földrengésként" értékelte a történteket.

Washington aggódik

Aggasztja az Egyesült Államokat az elnökválasztást követően Iránban kialakult helyzet - közölte a washingtoni Fehér Ház szóvivője.

Robert Gibbs a Chicagóba tartó amerikai elnöki különgép fedélzetén újságíróknak elmondta: Washingtonban mély aggodalmat keltenek az erőszakról, a letartóztatásokról és a lehetséges választási visszaélésekről érkező hírek.

Iran Kelly külügyi szóvivő azt mondta, Washington még tanulmányozza az iráni helyzetet, ugyanakkor arra hívta fel Teheránt, hogy alaposan vizsgálja ki a választási visszaélésekkel kapcsolatos panaszokat.

Mahmúd Ahmadinezsád a hivatalos eredmények szerint a szavazatok 62,6 százalékát szerezte meg, legfőbb riválisa, Mir Hoszein Muszavi egykori kormányfő pedig 33,75 százalékot kapott.

McCain bírálja Obamát

John McCain republikánus párti amerikai szenátor, volt elnökjelölt bírálta az Obama-kormányt, amiért nem ítéli el határozott hangon az iráni elnökválasztási színjátékot.

A Fox News hírtelevíziónak nyilatkozó szenátor ámításnak nevezte az iráni elnökválasztást, Mahmúd Ahmadinezsád újraválasztását. Szerinte az iráni nép kifejezte, hogy nem elégedett a jelenlegi rezsimmel. "Remélem, cselekedni fogunk" - tette hozzá.

Megszólalt George H. Bush is. A 85 éves korábbi elnök a The Washington Timesban nyilatkozva furcsának nevezte Ahmadinezsád bejelentett győzelmét. Ugyanakkor óvatosságra intette az Obama-kormányt, érzelem nélküli megközelítést javasolva annak elkerülése érdekében, hogy kívülről szítsák a feszültséget Iránban. Bush szerint Obamának tartózkodnia kellene attól, hogy katonailag fenyegesse Iránt.