Újraszámolják a szavazatokat Iránban

2009.06.16. 11:05
Három nappal azután, hogy Mahmúd Ahmadinezsád elnökválasztási győzelme miatt tömegtüntetések robbantak ki Iránban, az Őrök Tanácsa bejelentette, hajlandó újraszámolni a szavazatokat.

Az iráni Őrök Tanácsa kedden bejelentette, hogy újraszámolják a szavazatokat azokban a körzetekben, ahol felmerült csalás gyanúja, írja a BBC. A reformernek számító Mir Hoszein Muszavi kifogásolta a pénteki elnökválasztás eredményét, álláspontja szerint Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt csalással választották újra.

Ahmadinezsád a hivatalos eredmények szerint a szavazatok 62,6 százalékát szerezte meg, Muszavi egykori kormányfő pedig 33,75 százalékot kapott.

A BBC tudósítója szerint a szavazatok újraszámlálása teljes fordulatot jelent, a három napja tartó teheráni tüntetéseket épp a csalásról szóló hírek robbantották ki. Az iráni állami rádió szerint hét ember meghalt, sokan megsérültek. Ellenzéki hírek pedig arról szólnak, hogy a hatóságok reformereket vettek őrizetbe.

A tömegtüntetések kimenetele nemzetközi felháborodást váltott ki. Az EU külügyminiszterei komoly aggodalmukat fejezték ki, és arra szólították fel Iránt, hogy indítson vizsgálatot a választás lebonyolításáról. Barack Obama amerikai elnök azt mondta, hogy az erőszakos események mélységesen aggasztják.