Csongor
0 °C
9 °C

Palesztinokat aláztak az izraeli határőrök

2009.06.19. 18:11
Videók tanúsítják, amint izraeli határőrök palesztinokat aláznak meg. A határőrség azzal védekezik, hogy a felvételek már több évesek, az érintetteket elbocsátották az állományból.

Izraeli határőrök olyan videofelvételeket tettek fel az internetre, amelyeken palesztinokat aláznak meg, számolt be róla pénteken a Háárec című izraeli napilap.

A YouTube-ra feltöltött videók egyikén egy férfira ráparancsolnak, hogy újra és újra pofozza meg magát, és ezalatt énekelje azt, hogy "szeretem a határőröket". Közben hallatszik, amint a képen nem látható határőrök nevetnek a férfin és megéljenzik. Egy másik felvétel egy rendőrautóban ülő palesztin férfit mutat, amint ugyanezt a rigmust énekeltetik vele.

Egy harmadik klip fotókból áll, amelyek egy megkötözött palesztint mutatnak egy szobában. A szemét izraeli zászlóval kötötték be, és a képek egyikén egy izraeli katona pózol és mosolyog az őrizetes mellett. Egy további, szintén fotókból összeállított klipen határőrök vannak, a háttérben pedig valaki egyebek közt ezt énekli: "Tudassátok minden arab anyával, hogy gyermekeinek sorsa az Óvárosi Társaság kezében van."

Az újság idéz egy meg nem nevezett határőrtisztet, aki szerint ez egy gyakori viselkedés a Jeruzsálemben és a Ciszjordániát Izraeltől elválasztó határkerítés mentén szolgáló rendőrök között.

A határőrség szóvivője, Mose Finszi ezzel szemben azt hangoztatta, hogy "az elmúlt években jelentősen visszaesett a hasonló incidensek száma, miután változtattak a sorállomány kiképzésén". A szóvivő hozzátette, hogy a szóban forgó videoklipek több évvel ezelőtt készültek, és azóta a határőrség kivizsgált néhány ilyen esetet, az elkövetőket pedig lefokozták, illetve eltávolították a testülettől.

A rendőrségnek alárendelt izraeli határőrök dolga egyebek közt, hogy a ciszjordániai közúti ellenőrzőpontokon és a Jeruzsálembe való belépéskor ellenőrizzék mindenkinek a személyazonosságát, és kiemeljék közülük az engedély nélkül Izraelbe érkező palesztin munkásokat. A határőrök közül az utóbbi időkben többeket elítéltek a palesztinokkal szemben elkövetett rossz bánásmód miatt.