Romlik Kim Dzsongil állapota

2009.06.19. 07:11
Észak-Korea embargós kórházi eszközöket és mentőhelikoptert vásárolna. Az utód legidősebb fia lehet, a rakétakilövések a hatalmi űr leplezését szolgálják.

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető egészségi állapota romlik, ezért fel kell gyorsítani a hatalomátadás folyamatát, amelynek során a legkisebb fiú, Kim Dzsong Un lép a diktátor örökébe - értesült a Csoszun Ilbo dél-koreai napilap.

A lap értesülései szerint Kim Dzsong Il egészsége "bonyolulttá" teszi az ország helyzetét. A phenjani hatóságok szigorúan ellenőrzik a "kedves vezető" egészségi állapotáról szóló híreket.

A Csoszun Ilbo úgy tudja, hogy a Kim Dzsong Il gyógyítását végző Ponhva kórház Kínában tartózkodó illetékesei drága kórházi berendezéseket vásárolnak, amelyek a 2006-ban életbe léptetett ENSZ-szankciók után elérhetetlenné váltak Észak-Korea számára. Az észak-koreai illetékesek mentőhelikopter vásárlásán is munkálkodnak, ami a lap szerint egyértelműen arról tanúskodik, hogy Kim Dzsong Il állapota "súlyos".

Az Észak-Korea által május 25-én végrehajtott második kísérleti atomrobbantás és egy ballisztikus rakéta esetleges későbbi indítása a hatalmi űr kitöltését szolgálják - állapította meg a Csoszun Ilbo.