Észak-Korea egymás után lövi fel tesztrakétáit

2009.07.02. 15:42 Módosítva: 2009.07.02. 17:01
Folytatja rövid hatótávolságú rakétáinak tesztelését az észak-koreai kommunista rezsim. csütörtökön több rakétát is belelőtt az óceánba.

Újabb, összesen négy rövid hatótávolságú hadászati tesztrakétát lőtt fel Észak-Korea csütörtökön, közölte az AFP francia hírügynökség. A dél-koreai Jonhap hírügynökség pedig arról számolt be saját forrásaira hivatkozva, hogy további rakétákat lőnek fel a következő napokban az észak-koreaiak.

A négy rakéta közül kettőt különös időzítéssel próbált ki a hadsereg: a Yonhap dél-koreai hírügynökségre hivatkozó Voice of America szerint helyi idő szerint délután öt óra húszkor, illetve hatkor lőtt ki két rakétát az észak-koreai hadsereg a keleti partokról az óceánba, miközben egy dél-koreai gazdasági delegáció épp távozóban volt az országból.

Az Associated Press emlékeztet, hogy Észak-Korea májusban hat rövidtávú rakátát lőtt ki, miután kísérleti atomrobbantást hajtott végre. A mostani tesztrakéták hatótávolsága állítólag 140 kilométer, de egy dél-koreai lap szerint a következő próbákon már 340 kilométeres hatótávolságú hadászati rakétákat lőnek fel, sőt kipróbálják a Rodong típusú 1300 kilométeres hatótávolságú rakéták 400 kilométeresre átalakított változatát is.

A csütörtöki kilövések előtt Phenjan figyelmeztette Japánt, hogy július 11-ig tartsa távol a hajókat attól a térségtől, ahová a rakéták becsapódnak a Japán-tengeren és a Sárga-tengeren. A japán parti őrség szerint Phenjan tíz körzetet jelölt meg veszélyes zónaként.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) június 12-én megszigorította az Észak-Korea elleni addigi büntetőintézkedéseket a sztálinista rezsim kísérleti, földalatti atomrobbantása és rakétatesztjei miatt. A BT akkor felszólította Észak-Koreát, hogy állítsa le nukleáris -és rakétakísérleteit, továbbá tegye lehetővé a nemzetközi ellenőrzéseket az atomsorompó-egyezményhez való csatlakozással. Phenjan azonban akkor is azt tette, mint korábban. Közölte: háborús oknak tekint minden ellene hozott intézkedést.