Obama állítólag beleegyezett az izraeli telepépítésekbe

2009.07.08. 14:57
Eddigi határozott követelését feladva az Egyesült Államok beleegyezett a zsidó telepeken folyó építkezések folytatásába. Az állítólagos megállapodás szerint Izrael 2500 lakást fejezhet be a megszállt Ciszjordániában.

Megállapodott Izrael és az Egyesült Államok a megszállt Ciszjordániában épülő 2500 telepeslakás felépítésének feltételeiben. A Maariv című lap értesülései szerint Ehud Barak munkapárti védelmi miniszter és George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja még hétfőn állapodtak meg Bécsben, hogy Izrael folytathatja összesen 750 társasház építését.

Barack Obama amerikai elnök eddigi nyilatkozataiban határozottan követelte a ciszjordániai zsidó telepek bővítésének leállítását. A ciszjordániai terjeszkedést a nemzetközi közösség is illegálisnak tartja.

A Maariv értesülései szerint ugyanakkor Barak és Mitchell abban állapodtak meg, hogy Izrael csak akkor függeszti fel a telepek bővítését, ha a béketárgyalásokba Szíria és Libanon is becsatlakozik. "Az amerikaiak elfogadták az izraeli álláspontot, amely szerint a telepeken történő építkezések leállítása nem lehet előfeltétele a tárgyalásoknak, és csak abban az esetben történhet meg, ha elkezdődik a megbékélési folyamat az arab országokkal és a Palesztin Hatósággal" - írta a lap.

A lap értesüléseit hivatalosan nem erősítették meg. "Folynak a tárgyalások a megállapodás érdekében. A többi csak találgatás" - nyilatkozta a lapnak Mark Regev, az izraeli kormányfő szóvivője.