Kim Dzsongil haldoklik

2009.07.10. 11:24 Módosítva: 2009.07.10. 12:57
Észak-Korea teljhatalmú ura hamarosan meghal, hónapokon belül egyik fia követheti az ország élén. de egyes források szerint él és virul.
000 Hkg2410838

A 67 éves diktátornak már csak hónapjai vannak hátra, állította Toshimitsu Shigemura, a Waseda egyetem Észak-Koreával foglalkozó professzora. A japán tudós a Daily Telegraphnak nyilatkozott egy, a vezér családjához közelálló személy elmondása alapján. „A cukorbetegségéből adódó szövődmények egyre súlyosabbak, akár már nyáron is meghalhat."

Kim Dzsongil állapotáról csütörtökön különösen sokat beszéltek: tegnap volt ugyanis a jelenlegi diktátor apjának, Kim Ir Szen halálának a 15. évfordulója. Kim Ir Szen volt a Koreai Munkáspárt főtitkára 1946-tól 1994-ig. Fia utána vette át a hatalmat.

Már tavaly augusztusban is volt egy súlyos rohama a vezérnek, a professzor szerint még mindig ezt nyögi a politikus, és már egyre kevesebb ideig.

A The Washington Timesban is megjelent egy írás, mely szerint már csak egy éve van hátra a diktátornak, és már elkezdődtek a találgatások, ki áll majd az ország élére. Kim ugyanis már képtelen irányítani, nem tudja ellátni a kollektív úr szerepét. Kína Kim Hjongot, a diktátor nagyobbik fiát szeretné, hogy betöltse majd a posztot, azonban Észak-Koreában a fiú féltestvére, Kim Dzsongun számít nagy esélyesnek.

Az országban tagadják, hogy ilyen komoly veszélyben lenne Kim Dzsongil élete, Kim Mjongcsol egy az Amerika és Észak-Korea békéjéért dolgozó szervezet elnöke szerint ez mind kamu, a vezető sokkal jobb állapotban van, nem fog idén meghalni.