Tóásó szalámival hálálja meg társai kegyelemkenyerét

2009.07.13. 16:55 Módosítva: 2009.07.13. 17:45
A Baptista Szeretetszolgálat sokat segített a terrorizmussal vádolt magyar férfinak, aki írni-olvasni tanítja a társait, és viszonozza a korábbi kedvességeiket. Egyelőre nem bántalmazzák, de a börtönben sosem lehet tudni.

A bolíviai elnök ellen tervezett állítólagos merénylet vádjával fogva tartott Tóásó Előd politikai foglyokkal, kábítószeresekkel és drogárusokkal került egy részlegbe a San Pedro börtönben.

Ennek ellenére ez előrelépés a 28 éves magyar férfi számára, eddig ugyanis egy ablaktalan, áram nélküli magánzárkában volt, ahol naponta csak egy órán át volt világos – ekkor írta börtönnaplóját. "Jelenleg nem bántalmazzák" - olvasható a Magyar Baptista Szeretetszolgálat honlapján.

Az Index megkeresésére Lukács Csaba - aki a szolgálat önkénteseként az elmúlt nyolc hónapban minden nap látogatta az előzetes letartóztatásban lévő férfit - elmondta, a börtönben saját szemével tapasztalta a brutalitást. „Az egyik rab egy biciklilánccal verte össze a másikat, mert az nem mutatott elég tiszteletet iránta" - közölte.

Kegyelemkenyér a szalámi

toaso

A magyar férfit pillanatnyilag nem fenyegetik ilyen veszélyek. „Úgy tűnik, sikerült beilleszkednie, írni-olvasni és kézművességre tanítja a társait. Többek között egy 36 éves, nyolcgyermekes családapát, akit négyszeres gyilkosságért ítéltek el."

Tóásó helyzetén az is segít, hogy a Szeretetszolgálat által bevitt csomaggal tudja viszonozni a társak korábbi „kegyelemkenyerét". Kezdetben ugyanis egy gatyában vitték be a fegyencek közé, és csak a társai jóindulatán múlott, hogy kapott néhány, a börtönben luxuscikknek számító dolgot. A San Pedro ugyanis 3600 méter magasan van, éjszakánként fagy, a fegyház viszont nincs felkészülve a kemény időjárásra, elkél egy meleg kabát, amit például már a baptisták vittek a férfinak.

A helyiek félnek az ügytől

Tóásó Elődöt április 16-án fogták el kommandósok a dél-amerikai államban, mert úgy vélték, egy olyan terroristaszervezet tagja, amely merényletre készül a bolíviai elnök, Evo Morales ellen. A kommandósok a rajtaütésen három embert öltek meg, köztük a horvát-magyar-bolíviai állampolgárságú zsoldost, Rózsa-Flores Eduardót. Tóásó akkor is elmondta, ő semmit sem tudott arról, amivel gyanúsítják, csak informatikai munkára utazott Flores meghívására.

„Nekünk nem tisztünk, hogy az ártatlanságával, vagy az esetleges bűnösségével foglalkozzunk. Segíteni mentünk, vittünk neki egy kis darab Magyarországot, aminek láthatóan nagyon örült. Nem akart a múltbéli dolgokról beszélni, mi sem firtattuk. A körülményekhez képest jó a hangulata" - mondta Lukács, aki szintén nehéz helyzetbe került Bolíviában.

„Amikor kiderült, ki vagyok, és kihez jöttem látogatóba, távolságtartóak lettek velem a helybéliek, mert félnek, hogy összefüggésbe kerülnek a nagy nyilvánosságot kapott üggyel." Lukács elmondta, azért vállalta a nyilatkozatokat, mert hamarosan felszáll a repülőgéppel és hazautazik, így már nem lehet problémája a beszámolóból. Azt egyelőre még nem tudja, hogy ő, vagy a Szeretetszolgálat visszatér-e a dél-amerikai országba.