Beszüntették a nyilvános homoszexualitást Litvániában

2009.07.14. 16:41
2010 májusától semmit sem tehetnek közszemlére a litvánok, ami veszélyezteti a kiskorúak egészséges lelki fejlődését.

Kedden a litván parlament felülbírálta a kiskorúak védelméről hozott törvény elnöki vétóját. A döntés értelmében tilos a homo- és biszexualitás, valamint a poligám kapcsolatok nyilvános reklámozása.

Az elnöki vétó ellen 87 képviselő szavazott, hatan támogatták, 25-en pedig tartózkodtak. A törvény felülbírálatához 71 támogató kellett volna. Ettől nagyon messze volt Valdas Adamkus elnök, így 2010 májusában hatályba léphet Litvániában a kiskorúakat védelmező törvény. A honatyák azt akarják, hogy ne lehessen közszemlére tenni a heteroszexuálistól eltérő nemi gyakorlatokat. Emellett az általuk normálisnak vélttől eltérő higéniai és táplálkozási szokásokat sem szabad reklámozni, mert mindezek, a litván képviselők szerint, kedvezőtlenül hathatnak a kiskorúak lelki fejlődésére.

A törvény nem teljesen tiszta, mert nem ír elő konkrét büntetést a jogszabály megszegőinek, és azt sem, pontosan hol nem szabad ezeket reklámozni. „Ott, ahol kiskorúak találkozhatnak az ilyen propagandákkal" - idézte az ilga-europe.org. Ezt a bizonytalanságot kihasználva Vlagyimir Simonko, a litván melegek ligájának a vezetője bejelentette: a tiltás ellenére jövőre is melegfelvonulást fognak szervezni, és „az intézményesített homofóbia" ellen az Európai Bizottsághoz, az Európai Parlamenthez és az ENSZ-hez fognak fordulni.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM