Agyonlőtték az orosz emberjogi aktivistát

2009.07.15. 17:21
Vélhetően a Moszkva-barát csecsen kormányzat fegyveres testületei hallgattathattak el örökre egy újságíróból lett orosz emberjogi aktivistát. Natalja Esztyemirova ugyanis olyan csecsenföldi kínzásokról és gyilkosságokról gyűjtött bizonyítékot, amelyekkel a Moszkva-barát csecsen elnök ellenőrzése alatt álló fegyveres csoportokat gyanúsítják. Az aktivistát most agyonlőtték egy erdőben.

Ismeretlen tettesek a Memorial orosz emberi jogi szervezet egyik legismertebb csecsenföldi aktivistáját, Natalja Esztyemirovát egy autóba tuszkolták Groznijban, és ismeretlen irányban elhajtottak vele. A Csecsenfölddel nyugaton határos Ingusföld belügyminisztériuma később közölte, hogy az ingus főváros, Nazrany közelében egy erdős területen megtalálták egy nő holttestét, Esztyemirova személyi irataival. Az elsődleges szakértői vizsgálat szerint a nőt agyonlőtték: egy lövés a fejét, egy másik a mellkasát érte.

Alekszandr Cserkaszov, a Memorial munkatársa szerint az emberrablás hátterében a Moszkva-barát csecsen kormányzat fegyveres testületei húzódhatnak meg, mert Esztyemirova számukra nagyon kellemetlen témákkal foglalkozott. Az újságíróból jogvédővé lett Esztyemirova a 2004-ben Alternatív Nobel-díjjal kitüntetett Memorial egyik legismertebb aktivistája volt az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi területeken. Az aktivista emberrablásokról, kínzásokról és gyilkosságokról gyűjtött bizonyítékokat a második csecsenföldi háború 1999-es kezdete óta.

Emberi jogok szervezetek az említett visszaélések egy részével a Ramzan Kadirov Moszkva-barát csecsen elnök ellenőrzése alatt álló fegyveres csoportokat gyanúsítják. Kadirov hivatala még nem reagált Esztyemirova elrablásának és feltételezett meggyilkolásának hírére.