Bomba a jakartai Marriottban és Ritzben

2009.07.17. 06:50 Módosítva: 2009.07.17. 18:48
Kilenc ember életét vesztette, és ötvenen megsebesültek pénteken reggel két jakartai luxusszállodában nagyjából egy időben történt nagy erejű robbanásokban. Az első robbanás a Marriott szállodában történt, majd öt perccel később a Ritz-Carlton hotelben is detonáció volt. Vaklármának bizonyult azonban egy harmadik terrorakció híre, amely szerint autóba rejtett pokolgépet robbantottak a város egyik bevásárlóközpontja mellett.

Az indonéz fővárosban péntek délelőtt két robbantás történt, két luxusszállót ért támadás.

Szemtanúk szerint az első robbanás a Marriott szállodában történt, és körülbelül öt percre rá lehetett hallani a detonációt a közeli Ritz-Carlton hotelből.

A belbiztonsági miniszter szerint a szállodai merényletek kilenc halálos és közel ötven súlyosan sérült áldozatot követeltek. Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy milyen nemzetiségűek a halálos áldozatok, az biztos, hogy van közöttük egy új-zélandi. A sérültek között eddig 17 külföldit találtak.

Susilo Bambang Yudhoyono elnök közölte: a támadást feltételezhetően egy ismert terrorista csoport követte el, "egyelőre korai lenne azt mondani, hogy a Jemaah Islamiah áll a merénylet mögött" - tette hozzá. Ez a csoport tehető felelőssé több merényletért is az országban. Ennek a csoportnak számlájára írhatók a 2002-ben Bali szigetén végrehajtott pokolgépes robbantások is, amelyeknek több mint 200 halálos áldozatuk volt.

A malajziai rendőrség feltételezése szerint a szervezet egyik főideológusa, Noordin Mohammed Top állhat a merényletek hátterében. Az egyik hotelszobában ugyanis bombakészítéshez szükséges anyagokat találtak, amelyeken ott volt az ujjlenyomata.

Magyarok valószínűleg nincsenek az áldozatok között

Magyarország jakartai nagykövetségének nem megerősített információi szerint viszont sem a sérültek, sem a halálos áldozatok között nincs magyar állampolgár.

A robbanás megrongálta a Ritz-Carlton szálloda homlokzatát, az alsó szinteken kitörtek az ablakok, üvegszilánkok hevernek szanaszét az utcán. Egy rendőrségi illetékes a helyszínen közölte újságírókkal, hogy valószínűleg pokolgépek okozták a robbanásokat, de egyelőre nehéz megmondani, hogy milyen típusú robbanóanyagot használtak a támadók. A szemtanúk azt állították a sajtónak, hogy a két robbantást öngyilkos merénylők követték el. Később a kormány is bejelentette, terrorakció ügyében nyomoznak.

Dino Patti Djalal, az indonéz elnök szóvivője azt nyilatkozta, hogy a helyszínelők már gyűjtik a robbantások után fellelhető bizonyítékokat. Djalal szerint legnagyobb károk a Marriott halljában keletkeztek, ott találták a legtöbb holttestet is.

Találtak egy fel nem robbant bombát is, a Marriott 1808-as szobájában. Állítólag ez volt a merényletek irányítási központja, más robbanóanyagokat is találtak itt a nyomozók.

A BBC azt írta, hogy a Manchaster United futballcsapat a tervek szerint szombaton érkezett volna Jakartába. A focisták éppen a második robbantás helyszínén, a Ritzben szálltak volna meg. A csapat lemondta a hétvégi meccsét.

A brit hírügynökség a merénylet számos szemtanúját is megszólaltatta. Egy angol üzletember beszámolója szerint szürreális élmény volt a robbantás után lemenni szobájából a Ritz halljába, majd átvágni a termen, miközben a hotel kávézója romokban hevert.

Ausztrália máris figyelmeztette polgárait, hogy ha nem szükséges, ne vágjanak neki indonéziai utazásnak. A konzulátus próbálja lenyomozni az ausztrál állampolgárok tartózkodási helyét, miután egy ausztrál helyi rádió betelefonálója jelezte, fia is megsérült, és kórházba került a Marriottban történt robbantás után.

A szállodák elleni akció után néhány órával elterjedt, hogy újabb robbantás történt a városban, ezúttal egy gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel egy bevásárlóközpont közelében, Jakarta északi részén. Ezzel kapcsolatban ellentmondásos hírek érkeznek, egyesek szerin csak egy műszaki hiba miatt égett ki egy kisteherautó, mások szerint itt is pokolgép okozta a robbanást.

Követségek a szomszédban

Juhász Attila, a jakartai magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője az MTI-nek azt mondta: a nagykövetség információi szerint nincsenek magyar állampolgárok sem a halottak, sem a sebesültek között, bár ezt biztonsággal nem lehet állítani, mert a hatóságok még nem közöltek hivatalos adatokat. Mindkét szálloda közel van a jakartai diplomata-negyedhez, ahol számos nyugati nagykövetség és konzulátus épülete van, köztük az Egyesült Államoké, de több kormánytag, képviselő és magas rangú katonatiszt is ott lakik.

Juhász Attila elmondta, hogy a magyar nagykövetség légvonalban körülbelül 800 méterre van a két szállodától, amelyek egy körforgalomnál találhatók, egymással szemben. Kevesebb, mint száz méterre van tőlük egy toronyházban a svéd, a norvég és a finn nagykövetség.

A diplomata szerint a hatóságok lezárták a környéket, a szállodákat nem lehet megközelíteni, a környéken nagy tömeg gyűlt össze. Nagy a felfordulás, rendőrautók, tűzoltók, rohamkocsik jönnek-mennek a követség előtti utcában - tette hozzá.

A jakartai Marriot szálloda ellen 2003 augusztusban követtek el pokolgépest támadást, amelyben 12 ember életét vesztette, és több mint százan megsebesült. A hatóságok a támadásért a Dzsamáa Iszlamíja iszlamista szervezetet tették felelőssé. Azóta megerősítették a szálloda biztonságát, gépkocsik nem közlekedhetnek előtte, és mindenkit ellenőriznek, aki belép az épületbe.

Az utóbbi években nem volt példa pokolgépes támadásokra Indonéziában, és a néhány napja rendezett elnökválasztások is nyugalomban zajlottak.