Durvul a dohányzási tilalom Törökországban

2009.07.19. 13:32
Törökország újabb szigorításokat tett hozzá a tavaly májusban bevezetett dohányzást korlátozó törvényeihez.

Eddig csak a tömegközlekedési járműveken, iskolákban, kórházakban és kormányhivatalokban nem lehetett rágyújtani, és most csatlakoznak a listához a kávézók, kocsmák és éttermek is. A kezdeményezésnek a kormány szerint 95 százalékos a támogatottsága Törökországban, ahol egyébként 20 millió dohányos él.

Az egészségügyi minisztérium több ezer alkalmazottat vett fel arra, hogy betartassák az új törvényeket, és kiróják a büntetést a szabályszegőkre. Ha bárkit dohányzáson kapnak füstmentes területen, az 69 líra (kb. 9000 forint) büntetéssel jár. Azok a vendéglátósok, akik nem tartatják be a szabályt a vendégeikkel 560 és 5600 líra (70-700 ezer forint) közötti bírságra számíthatnak. „A saját jövőnk, és a török fiatalság megvédésén dolgozunk" - mondta az új törvényről a BBC-nek Recep Akdag török egészségügyi miniszter.

Isztambulban a bárok és kávézók tulajdonosai tiltakoznak a rendelet ellen, és azt mondják, ez súlyos visszaesést jelent majd a forgalmukban és a vendégeik számában. A kormány szerint viszont mindenki füstmentes környezetet akar, és egyedül a dohánygyárak bukhatnak azzal, ha elérik a céljukat.