Az EBESZ simán benyelte a szlovák nyelvtörvényt

2009.07.21. 18:18
A magyar diplomácia csak belföldi megrendelést hajtott végre, amikor bírálta a szlovák nyelvtörvényt, jelentette ki a szlovák külügyminiszter. Miroslav Lajcák szerint ezt mi sem bizonyítja jobba, minthogy a Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa szerint a jogszabály és a benne foglalt szankciók EU-kompatibilisek.

"Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa megállapította, hogy a nyelvtörvény módosítása összhangban van a Szlovák Köztársaság nemzetközi kötelezettségvállalásaival. Knut Vollebaeknek úgy ítélte meg, a nyelvtörvény által követett célok jogosak, a szankciók pedig kompatibilisek az európai normákkal", mondta Miroslav Lajcák. A szlovák külügyminiszter azután jelentette mindezt ki, hogy a szlovák szakértők Hágában tájékoztatták Vollebaeket az államnyelvtörvény módosításáról. (A magyar szakértők szerdán találkoznak a főbiztossal.)

Lajcák szerint a főbiztos hivatala ugyanakkor azt tanácsolta a szlovák félnek, hogy a törvény gyakorlatba való átültetésekor legyen nagyon óvatos, és a végrehajtási utasításokban pontosítsa a jogszabály terminológiáját, hogy az ne legyen félreérthető. De, hangsúlyozta a miniszter, a főbiztos egy vessző megváltoztatását sem követelte, s éppen ezért az úgymond szlovákellenes kampány még szörnyűbbnek látszik.

"Felvetődik a kérdés: a magyar diplomácia szakértői valóban meggyőződtek-e a törvény bírálatának jogosságáról, vagy világosan látták a labilis alapokat, s ezért a tárgyilagos érvek hiányát hangerővel próbálták meg elfedni, hogy megfeleljenek a politikai megrendelésnek", morfondírozott a szlovák külügyminiszter. Aki szerint az egész ügy nagy kárt okozott a szlovák-magyar kapcsolatoknak, de ezért nem Pozsony a felelős. (A tervezett szlovák-magyar miniszterelnöki találkozó kérdésében semmiféle elmozdulás nem történt.)

Marek Madaric szlovák kulturális miniszter szerint a nyelvtörvény elleni magyar kampány tele volt hazugságokkal, s ismételten azt állította: a jogszabály módosítására a dél-szlovákiai szlovákok védelmében volt szükség. Hangsúlyozta: a szlovákok nem fognak magyarul tanulni, ez az idő lejárt. A tájékoztatón éles támadást intézett a szlovák sajtó ellen is, mert az szintén kifogásokkal élt, és bírálta a nyelvtörvény módosítását.