Küzdelem az izraeli telepekért

2009.07.21. 16:00
Ciszjordániában tíz embert letartóztattak az izraeli települések kapcsán kirobbant zavargások után. A helyi hatóság a telepek további felszámolását tervezi.

Tíz embert tartóztattak le Ciszjordániában, miután zavargások robbantak ki. Az eset azzal kezdődött, hogy az izraeli hatóságok leállítottak és megszüntettek egy illegális karavánt a térségben.

Két palesztint szállítottak kórházba a zavargásokat követően, amely alatt a telepesek kövekkel dobáltak autókat és megpróbáltak lezárni egy utat hétfő este Ciszjordánia északi részén, emellett a környék palesztin olívaültetvényét is felgyújtották.

A karaván egy, az izraeli törvény alapján illegális település része volt, melynek felszámolásába Izrael beleegyezett. Az Egyesült Államok arra ösztönzi Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnököt, hogy fékezze meg a települések további terjedését, és tegyen eleget a korábbi ígéreteknek a települések eltüntetésére.

A telepesek viszont azt állítják, hogy Isten által adott joguk, hogy a területen éljenek, és azzal fenyegetőznek, hogy kilakoltatásuknak ára lesz. A Yesh Din izraeli emberjogi csoport szerint ez újabb támadásokat fog jelenteni palesztin emberek és tulajdonuk ellen, ellensúlyozva a kilakoltatásokat, így az izraeli hatóságok jól meg kell fontolják, hogy kivitelezik-e majd őket.

A rendőrség nem tett közzé részleteket a tíz letartóztatásról, csupán annyit közöltek, hogy sorozatos zavargások közben történtek Ciszjordániában.

Legalább 280 ezer zsidó él Ciszjordánia olyan településein, melyeket az izraeli kormány támogat, ellentmondva a nemzetközi törvényeknek. Izraeli aktivista csoportok állítása szerint további száz illegális telep létezik a térségben. Kedden a helyi Haaretz napilap arról tudósított, hogy a hatóságok 23 település felszámolását tervezik egy nap leforgása alatt.