India magára vette az exelnök megmotozását

2009.07.22. 15:37
Indiai parlamenti képviselők felháborodottan reagáltak, amiért még áprilisban az egyik amerikai légitársaság alkalmazottai megmotozták az ország egyik korábbi elnökét az új-delhi reptéren. Indiában a korábbi elnököknek nem kell átesniük átvizsgáláson utazás előtt. Az érintett Continental Airlines bocsánatot kért.

Hatalmas felháborodást váltott ki Indiában, amikor kedden kiderült, hogy az egyik légitársaság alkalmazottai Új-Delhi repterén megmotozták az ország egyik korábbi elnökét, írja a BBC. A népszerű APJ Abdul Kalam még áprilisban utazott az Egyesült Államokba, de az eset csak most került nyilvánosságra.

Kalam a dalai láma társaságában
Kalam a dalai láma társaságában

Szemtanúk szerint a 77 éves Kalamot hosszasan megvárakoztatták, majd megkérték rá, hogy űrítse ki a zsebeit, és vegye le a cipőjét. Az ügyben megszólaló indiai parlamenti képviselők emlékeztettek rá, hogy az ország korábbi elnökeinek és hasonló magas rangú tisztviselőknek is kell átesniük ehhez hasonló procedúrán az indiai repülőtereken.

„Az eset miatt az egész országra szégyenfolt vetül” – mondta a kormányzó Bharatija Dzsanata Párt egyik felháborodott vezetője. A repülésügyeket is felügyelő Praful Patel miniszter elmondta, hogy a parlament rendszeresen elküldi a légitársaságoknak az indiai repülőtereken különleges elbánást érdemlő személyek listáját. Közéjük tartozik az elnöki posztot 2002 és 2007 között betöltő Kalam is.

„A korábbi elnök megmotozása teljességgel megbocsáthatatlan. Alaposan kivizsgáljuk az ügyet, és ha Kalamot inzultálták, lépéseket kezdeményezünk” – jelentette ki Patel.

„Nincs különleges szabály a VIP személyekre” – magyarázkodott az ügyben érintett a Continental Airlines szóvivője, és elmondta, hogy Kalam egyáltalán nem ellenkezett, és boldogan vetette alá magát az eljárásnak.

Végül szerdán mégis bocsánatot kértek az esetért. A Continental közleményében hagnsúlyozta, hogy nem akarták megbántani Kalamot, vagy az indiai népet. „Nagy megtiszteltetés nekünk, hogy egy olyan tiszteletreméltó vezető választott minket, mint Kalam úr. Őszintén reméljük, hogy a jövőben is velünk repül majd” – olvasható a közleményben.