A kommunistákkal is leül a királycsináló

2009.07.31. 13:03 Módosítva: 2009.07.31. 13:11
A kommunistákkal is megegyezne a sikeres államfőválasztás érdekében a pártból júniusban kilépő Marian Lupu, aki a szerdai előrehozott választás után a mérleg nyelve lehet Moldovában, azonban korábban már kijelentette, hogy koalícióra nem lép a jelenlegi kormánypárttal.
000 DV494518

A jelenleg hatalmon lévő kommunista párttal és az európai integrációt pártoló ellenzékkel is tárgyalna az új kormánykoalíció megalakításáról Moldovában Marian Lupu, a szerdán tartott előrehozott parlamenti választások után a mérleg nyelvének nevezett Demokratikus Párt vezetője.

A politikus egy pénteki interjúban azt mondta, hogy haladéktalanul megkezdődnek a tárgyalások az általa vezetett párt és a parlamentbe bejutott három másik ellenzéki erő között. "Abszolút létfontosságúnak" nevezte ugyanakkor, hogy később a kommunistákkal is megkezdjék a tárgyalásokat.

Emlékeztetett rá, hogy Moldova ismét válságba jutna, ha nem jönne létre olyan koalíció, amely a 101 fős parlamentben rendelkezik az államfő megválasztásához szükséges 61 mandátummal.

Éppen azért kellett négy hónapon belül megismételni a választásokat a volt szovjet tagköztársaságban, mert az április 5-i választáson nyertes kommunisták kétszer sem tudták megválasztatni a parlamentben a két ciklus után leköszönő Vladimir Voronin elnök utódját.

A szerdai választásokon a kommunisták 48 mandátumot szereztek, a másik négy párt összesen 53-at, vagyis egyik tábornak sincs meg az államfőválasztáshoz szükséges többsége. A kommunista pártnak és a Demokratikus Pártnak együttesen 61 mandátuma van, de Lupu - aki néhány hónapja még magas beosztást töltött be a kommunista pártban, és az elmúlt négy évben házelnök volt - csütörtökön rádiónyilatkozatban leszögezte: pártja nem lép kétpárti koalícióra a kommunista párttal.

Egy nyugati ország Chisinauban akkreditált, neve elhallgatását kérő diplomatája azt mondta, az látszik egyedül megvalósítható megoldásnak, hogy a négy ellenzéki párt alakít kormányt, és az államfőválasztás erejéig elcsábítanak nyolc kommunista párti képviselőt. Erre pedig szerinte csak Lupu erélyes közbenjárásával van esély.