Géza
-11 °C
-4 °C

Felrobbantottak egy esküvői menetet

2009.08.06. 11:02 Módosítva: 2009-08-06 18:34:34
Öten meghaltak, amikor pokolgép robbant csütörtökön Afganisztán déli részén. Az áldozatok esküvőre tartó civilek.

Öt afgán meghalt és hat megsebesült a déli Hilmend tartományban egy út szélén elhelyezett pokolgép robbanásától, közölték csütörtökön a kabuli védelmi minisztériumban.

Korábban tévesen huszonegy halottról beszéltek a hatóságok, amit később a helyi biztonságiak és a főparancsnokság közötti kommunikációs problémával magyarázták.

A dél-afganisztáni Helmand tartomány rendőrfőnöke elmondta, hogy egy út mellett elrejtett pokolgép robbant föl. A támadás egy esküvőre tartó násznépet ért, az emberek egy traktor vontatta pótkocsin utaztak. A detonáció több nőt és gyermeket is megölt.

A térségben gyakoriak a támadások, amelyek célpontjai elsősorban a tartományban állomásozó külföldi - főként brit és amerikai - katonák, valamint az afgán kormányerők egyenruhásai.

Amerikai tengerészgyalogosok és brit katonák ezrei nyomulnak előre Hilmendben, a tálib felkelés egyik központjában, hogy kiterjesszék a kabuli kormány ellenőrzését, és stabilitást teremtsenek az augusztus 20-án esedékes elnökválasztás előtt. A tálibok, akiknek feltett szándékuk, hogy meghiúsítsák a választást, érezhetően szaporították idén a merényleteket és különösen az útszéli pokolgépes robbantásokat.