Letartóztatott tüntetőket erőszakoltak meg Iránban

2009.08.10. 07:25
Olyan férfiakat és nőket erőszakoltak meg a tehráni Kahrizak börtönben, akiket az iráni elnökválasztás utáni tüntetéseken való részvételük miatt tartóztattak le. Mehdi Karubi ellenzéki vezető minden börtönben vizsgálatot követel.

Mehdi Karubi iráni ellenzéki vezető, volt elnökjelölt szerint megerőszakoltak a börtönben több olyan férfit és nőt, aki az elnökválasztás hivatalos eredménye miatt tiltakozó valamelyik tüntetésen vett részt.

A június 12-i választás utáni tüntetéseken több száz embert vettek őrizetbe. Sokakat közülük a Teherán déli részén található Kahrizak börtönbe zárták, amelyben elsősorban az erkölcsi törvények ellen vétőket tartották fogva. Legalább három rab meghalt ebben a börtönben az utóbbi hetekben, és az ott uralkodó körülményekről elterjedt hírek közfelháborodást váltottak ki. Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője a fogva tartás szabályainak megsértése miatt júliusban elrendelte a börtön bezárását.

Karubi saját honlapján azt állította vasárnap, hogy a Kahrizakban megerőszakoltak fiatal nőket és férfiakat egyaránt - súlyos sérüléseket okozva nekik -, és emiatt írt egy befolyásos igazságügyi szervnek, a körülmények kivizsgálását követelte minden börtönben.

A rendőrség egy csütörtöki közleményében megerősítette, hogy súlyos jogsértések történtek a Kahrizakban, vasárnap pedig az országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy leváltották és bebörtönözték a Kahrizak vezetőjét és három olyan rendőrt, aki bántalmazta a foglyokat.

A tüntetéseken őrizetbe vetteket az Evin börtönbe szállították át, ahol korábban is több politikai foglyot tartottak rács mögött. A hatóságok közlése szerint még mindig mintegy kétszáz tüntetőt tartanak őrizetben, köztük reformpárti politikusokat, újságírókat, jogászokat.